Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Massdöd av sill i Henåns hamn

Massvis av döda eller döende sillar som kippar efter andan har påträffats på botten i Henåns hamn. Under tisdagen och onsdagen var tjänstemän från kommunen och tog prover på sillarna för att försöka ta reda på var de kommer ifrån. Det kan handla om utsläpp av miljögifter.

– Det här är ett mysterium, säger Linn Åström, miljöinspektör på Orust kommun, som under onsdagen tagit prover på sillarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I början av veckan fick Orust kommun tips om att det fanns en massa sillar på havsbotten i Henåns hamn, berättar Bohusläningen.

– De sillar som är döende tar sig upp till ytan, kippar efter andan och sjunker sedan sakta mot botten, säger Linn Åström. Det ser otäckt ut.

Orust kommun har tagit prover på vattnet och dessutom skickat tio sillar till Statens veterinärmedicinska anstalt för provtagning. Det har även tagits kontakter med Naturhistoriska museet i Göteborg. I nuläget finns det bara teorier om vad som han ha inträffat.

– Det kan handla om syrebrist, att det finns giftiga alger i hamnen eller att det är någon typ av miljöutsläpp som har dödat sillarna.

– De sillar som vi har hittat finns i ett område från Orust marincenter ända till den bron som ligger intill gatuköket Brogrillen, säger Linda Börjesson, utredare på miljö- och hälsoskyddskontoret. Det handlar om stora mängder sill. Vi hoppas få svar på vad som hänt så fort som möjligt. På några sillar har det påträffats röda fläckar, det kan handla om blodfläckar.

En företagare på Orust Yachtservice hjälpte miljökontoret under onsdagen genom att använda kompressorer för att syresätta vattnet i en del av hamnen i ett försök att det inte ska dö så många fiskar.

De döda sillarna är det stora samtalsämnet bland båtägare och andra som besökt hamnen de senaste dagarna.

– Det är fullt med sillar i hamnen, säger Gunnar Carlsson som besökte Henån under onsdagen med sin båt. Sillarna ligger på havets botten så det luktar inte något speciellt.