Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Massdöd av japanska jätteostron

För några veckor sedan upptäcktes massdöd av japanska jätteostron i vattnen runt Strömstad och i Oslofjorden. Nu satsar havs- och vattenmyndigheten 200 000 kronor på att undersöka orsakerna.

Det japanska jätteostronet upptäcktes 2007 i stora mängder längs den svenska västkusten. Det klassas som en främmande invasiv art, det vill säga att den sprider sig av egen kraft och kan skada ekosystem den tagit sig in i. Ostronet kommer ursprungligen från västra Stilla havet men introducerades i Europa på 1960-talet och odlas idag bland annat i Frankrike, Belgien och Irland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det är viktigt att vi får reda på varför så många japanska jätteostron drabbats, säger Sofia Brockmark, utredare på enheten för biologisk mångfald vid havs- och vattenmyndigheten. Blåmussla och plattostron är två inhemska arter som lever på samma platser och konkurrerar om samma föda, därför kommer vi även att inkludera dem i vår studie.

Sofia Brockmark säger att det inte är ovanligt att invasiva arter, som först snabbt sprider sig, drabbas av en populationskrasch efter några år.

- De ökar och ökar, och sedan händer något som gör att arten drastiskt minskar igen, säger hon. Det har troligtvis att göra med att de i grunden inte är anpassade för våra förhållanden. Men det är ändå viktigt att vi får reda på vad som orsakat massdöden, om det är något vi människor gjort som påverkat.

Det japanska jätteostronet anses i dag etablerat i Sverige, främst i Bohuslän men den finns även i norra Halland.

På en del platser omkring Strömstad har det japanska jätteostronet nu slagits ut helt, men det finns kvar i mindre mängder på sina håll.

I Sverige har hittills inga undersökningar gjorts om hur jätteostronet påverkat inhemska arter. Men i Nya Zeeland har jätteostronet helt slagit ut ett inhemskt ostron, och i Tyskland har jätteostronet starkt påverkat blåmusselbeståndet.

En vanlig orsak till massdöd bland jätteostron är det så kallade ostronviruset, Herpesvirus-1. Hittills har de prover som tagits på döda jätteostron i Strömstadstrakten inte visat några tecken på ostronherpes.

- Orsakerna till massdöden behöver utredas mer, bland annat genom analyser av djur- och växtplankton i de drabbade områdena, säger Sofia Brockmark. Vi behöver också undersöka om förändringar i havsströmmar och vattenkemi kan ha påverkat dödligheten.

Havs- och vattenmyndigheten ger därför 200 000 kronor till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för att de tillsammans med experter på övriga områden ska kunna utreda orsakerna till den pågående dödligheten av det japanska jätteostronet.

- Vi behöver också få en bättre bild av hur omfattande dödligheten är och behöver därför hjälp från allmänheten. De som hittar döda jätteostron kan kontakta oss på havs- och vattenmyndigheten, säger Sofia Brockmark.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.