Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Martin Strömberg: För mig är det en månads sova nu

Efter nio månaders segling kom Martin Strömberg hem till Göteborg. – Det har varit obeskrivligt. Och så länge det är målgång i Göteborg kommer jag gärna igen, skrattar han.

Martin Strömberg är ett enda stort leende när han kommer upp på bryggan. Dongfeng har lagt till bredvid de andra båtarna, sista etappen är avklarad, Strömberg är hemma i Göteborg igen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Teamet slutade fyra på den sista etappen, men säkrade samtidigt tredjeplatsen totalt efter segraren Abu Dhabi och tvåan Brunel. Trots mastbrottet på den femte etappen.

– Att komma trea totalt efter att ha brutit masten, det är underbart. Jag tycker vi har avslutat detta på ett bra sätt. 

Nio månaders segling. Hur är känslan nu?

– Det är ju väldigt slitigt. Hade jag inte haft en etapp ledigt så hade jag nog varit helt slut. För mig är det nog en hel månads sova som gäller nu.   

Vad har varit tuffast?

– Det värsta är nog at man går neråt hela tiden. Man får aldrig någon återhämtning. Sedan är det klart att det är jobbigt att alltid vara blöt och att det blir inte mycket sova på båten.  Det är mycket som är tufft i racet, säger han.

Så vad minns du bäst?

– Det här tror jag, ha ha. Det här kommer att fastna i minnet länge. Ska man gå längre bak … att komma tillbaka efter att ha brutit masten var riktigt stort. Vi seglade hundra procent, bröt masten och helt plötsligt så jobbade vi för att överhuvudtaget komma till startlinjen. Vi kom inte bara tillbaka utan vann nästa etapp. Det var riktigt skönt för hela teamet.

Vad betyder den här tävlingen för seglingen?

– För mig är det en av de tre stora seglingstävlingarna i världen. OS, Americas cup och Volvo Ocean race. För mig är det självklart att försöka vara med så länge jag kan. Det är den tuffaste tävlingen man kan göra inom seglingen.

Se de bästa bilderna från målgången i Göteborg

Jo, Martin Strömberg vill gärna ut igen – med en helsvensk båt.

– Ja det är väl nästa dröm. Att få gå i mål här i Göteborg med lite svenska killar ombord, det hade varit riktigt kul.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.