Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Maria Haldesten: Medieskandal av en blöja

Ansvar är något vackert. Fler borde ta det. Inom omsorgen. Men också i media. Kontroll främjar kvalitet, skriver GP:s Maria Haldesten om granskningen av Carema och Koppargårdens äldreboende.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Vägning förekommer på många äldreboenden. För att pröva ut rätt inkontinensskydd. Och, här och var, i hopp om minskad "överkonsumtion". Ungefär som när jag, efter barnafödsel på Mölndal, blev ifrågasatt när jag bad om fler bindor. Då, hösten 2006, hade åtkomsten till specialskydden begränsats eftersom vi nyblivna mödrar ansågs bete oss som korpar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att blöjvägning blivit ett utbrett fenomen i såväl offentlig som privat vård glömdes dock snabbt bort när Carema-avslöjandet kom i höstas, delvis på grund av att Dagens Nyheter valde att inte belysa den saken.

DN:s scoop kostade vårdföretaget Carema ett svärtat varumärke och uppsägning från äldreboendet Koppargården, som åter kommunaliserades. Men blöjvägningen fortsätter. "Koppargården har köpt in 24 nya vågar för vägning av blöjor", berättar den nya, tillförordnade verksamhetschefen i samband med tidningen Dagens Samhälles granskning av DN/Caremaskandalen på Koppargården.

Dagens Samhälle, som brukar betraktas som en pålitlig publikation, har dock inte precis överösts med beröm för sitt bredare grepp på såväl blöjfrågan som hela Caremaskandalen. När Dagens Samhälle kollar den goda storyn, och kommer fram till att bilden än betydligt mer komplex än vad som framkom av DN:s skildring, kontrar DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz. "Det går inte att utesluta att Dagens Samhälle fått betalt av Carema för att göra det här", säger hon i Resumé. Hon får eldunderstöd av redaktionschef Åsa Tillberg i hennes DN-kolumn.

Skälet? Henry Sténson (M), styrelseordförande i DS sedan årsskiftet, fick i höstas ett pr-uppdrag för Carema genom sin anställning på Brunswick.

Trots att Herlitz torde vara medveten om att styrelseordföranden i tidningsbranschen inte brukar ha ett smack att göra med publicistiska beslut, slår hon alltså tillbaka med ett sådant fult angrepp. Men som så ofta när man gräver en grop åt andra...

I styrelsen för Bonnier AB, Bonnier Holding och TV4 sitter Bengt Braun. http://www.aleris.se/Om-Aleris/Agare-och-styrelse/ Han råkar också vara styrelseordförande för den privata vårdkoncernen Aleris – konkurrent till Carema. Glömde Herlitz kolla det också? Eller är sådant, med hennes mått mätt, betydelsefullt bara i DS-sammanhang.

Vårdgranskning är livsviktig. Så även mediegranskning. Kontroll främjar kvalitet. Och kvalitet behöver vi mer av, särskilt inom äldreomsorgen. Koppargården, som inte har varit något drömboende under vare sig kommunal eller privat regi, är inget unikt undantag. Det är inte heller DN. I ingetdera fallet duger det att slå ifrån sig. Ta ansvar i stället!