Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mankell: "Vi blev kidnappade"

Författaren Henning Mankell anklagades för att ha ett vapen - en rakhyvel. På tisdagskvällen kom han till Göteborg, efter de dramatiska dygnen i Israel.

Han kom från Tel Aviv till Landvetter via mellanlandning i München. Han hade inte sovit på tre dygn och var för trött och ville inte svara på våra frågor. Men han berättade:
- För sju timmar sedan släpptes jag ur ett ganska förfärligt fängelse i Tel Aviv tillsammans med riksdagsmannen Mehmet Kaplan och en läkare som heter Victoria Strand. Varför vi satt där vet vi fortfarande inte. Men om vi ska sammanfatta vad som hänt ser det ut så här:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- För ungefär tre dygn sedan samlades sex fartyg för att gå mot Gaza och för att bryta den olagliga och folkrättsfientliga blockaden som Israel upprätthåller mot den plats på jorden som sannolikt är världens utomhusfängelse, Gaza.


- Vi antog att vi skulle få en del besvär när vi nådde fram till gränsen, men där misstog vi oss. För långt utanför gränsen, på vanligt territorialvatten för alla, blev vi anfallna klockan halv fem på morgonen av helikoptrar, speedboats och fartyg. Massor av kommandosoldater går ombord och kapar båt efter båt.

- De tvekar inte att angripa med dödligt våld. De skjuter människor som sover. Och hur mycket israelerna än skriker om att de har hittat vapen, är det nonsens. På det fartyg där jag fanns hittade de ett vapen, min rakhyvel. Den kom de faktiskt fram och visade. Då förstår du vilken nivå det var.
Henning Mankel kallar dem pirater.

- Israelerna förvandlade sin marin till piratverksamhet. Och i det ögonblick de började föra fartygen mot Israel, blev vi ju också kidnappade. Det är faktiskt så enkelt enligt den mest elementära rätten att se på lagstiftningen.

- Fartygen fördes in till land, och där, inför jublande militära folkmassor, fördes vi nästan som ett gatlopp mellan militära tevefotografer och allt detta, för att vi ansågs ha tagit oss in i Israel illegalt, vilket inte är sant. Ingen av oss ville till Israel.
Sedan delades de upp och fängslade på olika sätt.
- Alla förnekade naturligtvis något som helst brott. Jag anklagade dem för att bedriva sjöröveri, kidnappning och mord.
Henning Mankell säger att Israel i dag står på knä.

- Den reaktion som har varit i världen kunde ingen av oss förvänta oss. De är totalt isolerade. Folk är så trötta på detta brutala övervåld och den här makten de har mot ett helt folk. Vad händer nästa år när vi kommer med 100 båtar? Ska de släppa en atombomb då?
På ett sätt har Ship to Gaza-aktionen varit lyckad, enligt Henning Mankell. På ett annat sätt är det med förtvivlan som han tänker på människorna som dog.
- Jag tänker också på de av våra vänner som nu sitter i en del väldigt obehagliga fängelser i Israel, där de får stryk. De slås. Det är därför jag inte vill prata så mycket mer om det här just nu, för det krävs att vi samordnar våra uttalanden med UD och andra organisationer.


- Det viktiga är ändå att intresset för situationen i Gaza aldrig har varit så stort som i dag. Det lyckades vi med. Vi lyckades inte föra in materialet. Det får vi ta nästa gång.

Under tisdagen anlände även riksdagsmannen Mehmet Kaplan och Victoria Strand, överläkare på S:t Görans sjukhus, till Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.