Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Manipulerade bevis" bakom kungabok

Boken Den motvillige monarken, som orsakade skandal när den kom ut 2010, bygger på "manipulerade bevis", skriver Desirée Ahokas Shein i en debattartikel i DN. Men författarna slår tillbaka.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Shein har tillsammans med historikern Dick Harrison skrivit boken "Från en säker källa. . .", som granskat den första bokens tillkomst och mediestormen som följde. Enligt författarna håller uppgifterna om kungens påstådda besök på kriminella sex- och svartklubbar inte för granskning och den påföljande debatten baserades på osanningar.

Dick Harrison vill inte uttala sig om boken och dess innehåll. Som orsak uppger han att han befinner sig i konflikt med bokförlaget.

-Men jag står för hela innehållet. Det är allt jag kan säga, säger han till TT.

Desirée Ahokas Schein uppger att det var hon som initierade hela projektet och att hon sedan kontaktade Harrison på grund av att han är känd för sin strikta källhantering.

Det faktum att Dick Harrison haft vissa kopplingar till kungafamiljen har inget med bokens tillkomst att göra, bedyrar hon.

-Han var prins Daniels historielärare i sju dagar. Det är den enda kopplingen. Själv är jag tvättäkta republikan, säger hon.

Hon uppger att hon började undersöka ämnet av en ren slump.

-Jag tittade på ett tv-inslag om boken där kungen pekas ut som säkerhetsrisk. Jag tänkte direkt att det är något som inte stämmer. Sedan läste jag boken och hittade en rad rena faktafel. -De uppgifter jag kollat är sådana där kungen påstås ha äventyrat Sveriges säkerhet genom att röra sig i skumma miljöer. Varenda påstående går att smula sönder, säger hon.

Enligt Desirée Ahokas Schein är det uppenbart att bokens grundstomme är nattklubbsägaren Mille Markovics utsagor om kungen.

-Det var det som fick mig att reagera, säger hon.

Deanne Rauscher, en av de tre författarna till boken "Carl XVI Gustaf: Den motvillige monarken", sågar helt Desirée Ahokas Schein och Dick Harrisons påståenden.

Rauscher säger att uppgifterna om kungens nattklubbsbesök har bekräftats genom flera olika källor. Hon säger också att nattklubbsägaren Mille Markovic var behjälplig med vissa kontakter, men att "Den motvillige monarken" inte är byggd enbart på dessa.

-Vi fick mycket information av honom om olika människor i den här typen av miljöer. Han var en hjälp vad gällde kontakter, säger hon.

Att historikern Dick Harrison är medförfattare anser hon är logiskt med tanke på Harrisons kopplingar till kungahuset.

-Dick Harrison är så sugen på att axla Herman Lindqvists fallna mantel. Han älskar kungligheterna, säger hon.

Enligt informationschefen Bertil Ternert kommer hovet inte att uttala sig om den nya boken.

-Vi har haft kunskap om att den skulle komma, men vi avstår från att kommentera den, säger han.