Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Manipulera inte riksdagen

Sverigedemokraterna skall bemötas med blanka argument, inte med stängda utskottsdörrar. Övriga partier måste respektera väljarnas beslut.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Upplysningsfilosofen Voltaire sa det aldrig, men menade det säkert och torde vara stolt i sin himmel över att tillskrivas formuleringen: "Jag delar inte dina åsikter, men jag är beredd att dö för din rätt att framföra dem."

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Yttrandefriheten, respekten för den andres rätt att delta i samhällsdebatten, är en av demokratins allra viktigaste förutsättningar. Om den politiska yttrandefriheten får vi aldrig kompromissa – särskilt inte i riksdagen, som är den svenska demokratins centrum. Dess hem, skulle man kunna säga.

Alltså får riksdagen inte vara den plats där man undersöker möjligheterna att manipulera de demokratiska umgängesformerna för att inskränka rätten att använda dem. Men tyvärr tycks detta vara precis vad som pågår.

Mona Sahlin har enligt Svenska Dagbladet gett förre talmannen Björn von Sydow (S) i uppdrag att undersöka om det går att minska antalet ledamöter i riksdagens utskott från 17 till 15. Enligt riksdagsordningen är detta tillåtet. Sker det förlorar SD sin enda plats i vart och ett av riksdagens 15 utskott plus EU-nämnden.

Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg bekräftar Svenska Dagbladets uppgift:

– Det är så klart en möjlighet, men inte självklar och helt enkel.

Riksdagsledamöterna utför större delen av sitt arbete i utskotten. Det är där alla viktiga diskussioner förs och det är där nästan alla frågor avgörs innan de skickas vidare till kammaren för formellt beslut. Stängs SD ute från riksdagsutskotten kan de inte delta i riksdagens arbete.

Sverigedemokraterna är ett mycket otrevligt parti med rötter i svensk nynazism. Men drygt fem procent av de svenska väljarna vill trots detta, eller på grund av detta, ha dem i riksdagen. Detta är ett djupt beklagligt faktum, men ett demokratiskt faktum som övriga partier i riksdagen har att leva med.

SD skall bemötas med blanka argument, inte med manipulationer av riksdagens arbetsformer. Skälen är inte svåra att se.

För det första helgar ändamålet aldrig medlen. Vill vi försvara demokratins insida av tolerans och respekt för alla människors lika värde, var de än befinner sig, får vi inte göra det genom att angripa demokratins utsida – dess funktionssätt.

För det andra vore stängda utskottsdörrar kontraproduktivt. Det skulle bekräfta bilden av Sverigedemokraterna som offer för det förenade svenska etablissemanget samt förflytta problemet till riksdagens kammare. Att åstadkomma beslutskaos i riksdagen vore att ge partiet ett omåttligt stort inflytande.

Sverigedemokraterna har fått sina utskottsplatser av väljarna. Då skall de också få behålla dem. Det är bäst för riksdagen och nödvändigt för demokratin.

Alliansen tycks splittrad i utskottsfrågan. M kan tänka sig utskott utan SD. KD funderar på en kompromiss där SD bara får närvaro- och yttranderätt. Då är det bra att Folkpartiets gruppledare Johan Pehrson vet att sätta ner foten:

– De (Sverigedemokraterna) måste få vara med och arbeta, lägga sina förslag och behandlas på ett rimligt sätt. Däremot ska vi ta debatten i sak med SD, varje dag, i varje utskott, var så säker."

GP 23/9 -10