Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Manifestation i Göteborg

- En person kan inte representera en hel religion, säger Adi Berilo, från Göteborgs muslimer för fred på måndagens fredsmanifestation på Gustav Adolfs torg.

Mellan 40 och 50 personer trotsade kylan och gick på fredsmanifestationen klockan 18 på måndagskvällen. Manifestationen organiserades av Göteborgs muslimer för fred och rättvisa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I snön på översta trappsteget till statyn stod talare från bland andra Svenska kyrkan, Grön ungdom, Kristna fredsrörelsen, Nätverket för unga religiösa i Göteborg och Svenska muslimer för fred och rättvisa.

Tillsammans tog de avstånd från händelsen i Stockholm i lördags och poängterade att det är viktigt att skilja på religion och individ.

- Det var en individ som utförde en hemsk handling i Stockholm. Lasermannen två i Malmö var också en individ som sköt invandrare. Det är personer som gör sådana här saker, man ska inte se etnicitet eller religion, säger Mehdi Moghimian från Svenska muslimer för fred och rättvisa.

För honom är det ett problem att olika grupper skyller på varandra. Han är involverad i debatter på internet där många är engagerade.

- Det är inte så att folk inte bryr sig. Jag tror att vädret har gjort att många stannat hemma idag. För mig var det viktigt att komma hit, säger han.

Beslutet att det skulle bli en manifestation i Göteborg togs på söndagen. Adi Berilo, vice ordförande för organisationen Göteborgs muslimer för fred och rättvisa, känner sig nöjd att de fick ihop flera talare och en publik.

- Det känns bra att vi på några få timmar kunde få ihop manifestationen och stå tillsammans för fred i världen, säger han.

Han tycker att det är viktigt att inte låta någon tala för en utan tillåtelse. Bara för att självmordsbombaren Taimour Abdulwahab var muslim ska han inte representera islam.

På söndagskvällen höll Svenska muslimer för fred och rättvisa en manifestation i Malmö och en i Stockholm på Sergels torg. Dit kom ungefär 100 personer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.