Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Frida Zetterström

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mammaklänningar i galafokus

Prinsessor i galamammaklänningar hamnar i fokus på årets Nobelfest. Det tror GP:s modebloggare Frida Zetterström.

Frida Zetterström kommer för läsarna på gp.se att bedöma och betygsätta de kvinnliga Nobelfestgästernas dressar under torsdagskvällens tv-sända tilldragelse i Stockholms stadshus.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vilka trender gäller i år?

- Det mest intressanta är att vi i år har två gravida prinsessor på festen. Vad kommer de att ha på sig? I synnerhet är det spännande att se vad kronprinsessan Victoria väljer för galaklänning. Hon är den som är längst gången. Och drottning Silvias klänning är alltid uppmärksammad, säger Frida Zetterström.

Trendmässigt, i ett globalt perspektiv, är galaklänningar som visar mer än det döljer, noterar Frida vidare. Men så kommer det med all säkerhet inte att bli på Nobelfesten.

- Internationellt har vi sett otroligt mycket hud. Men Nobelfesten är en respekterad tillställning med en uttalad klädkod så jag utgår från att klädseln går åt det mer strikta och vördnadsfulla hållet, säger Frida Zetterström.

Färgmässigt hoppas modebloggaren på starka kulörer.

- Hellre starka färger än bleka pasteller, sammanfattar hon.

Vad är helt ute på Nobelfesten?

- Inget är väl fel så länge man håller sig till etiketten. Men det gäller att inte vara alltför utmanande. Minns Birgit Friggebos väl tilltagna urringning för många år sedan och prinsessan Madeleines dito härom året. Många kommer säkert också ihåg Annie Lööfs knallgröna klänning à la Lisebergskaninen för några år sedan.

Vilka klänningar/kvinnor kommer att vara i fokus?

- Som vanligt tittar man extra på kungafamiljen, prinsessorna och drottningen. Det ska också bli spännande att se vad litteraturpristagaren Svetlana Aleksijevitj och kulturminister Alice Bah Kuhnke har på sig. I år kommer jag att kika extra på SVT:s programledare. Anna Hedenmo och hennes kollegor kommer att bära klänningar som är specialdesignade av Marina Kereklidou.

Följ Frida Zetterströms utlåtanden om galaklänningar och glamour när vi direktrapporterar från årets Nobelfest på gp.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.