Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Malin Lernfelt: Varför gör ni så här mot våra barn?

Göteborg är i dag, efter 20 år av rödgrönt styre, en stad där förskolebarn inte ens får frukt.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Den 11 juli inviger stadens starka kvinna, Anneli Hulthén (S), den nya, 259 meter långa, badpiren på Askimsbadet. Sällan missar hon trevligheter av det slaget. Men när det avslöjades att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslagit att lämna förskolebarnen i stadsdelen Askim-Frölunda–Högsbo utan vare sig frukt, kött eller teaterbesök, är det istället ordföranden i stadsdelsnämnden som får stå till svars. Fritidspolitiker får agera Svarte Petter så att kommunalråden vid Gustaf Adolfs torg kan fortsätta inviga bryggor, lekplatser och Alfonshus samtidigt som de står i fullmäktige och orerar om att det rödgröna Göteborg är en stad där barnen står i centrum.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Gång på gång sker det. Stadsdelar drar in speciallärare, har oändliga förskoleköer, packar in extremt många barn i klasser och barngrupper och lärarfacken larmar om en ohållbar arbetssituation. Hulthén och hennes kolleger agerar som om det vore vattentäta skott mellan stadens högst styrande och stadsdelsnämnderna. Vilket det naturligtvis inte är. Det är de (fel-) prioriteringar som görs av stadens nuvarande ledning som resulterat i ett sedan länge havererat barnperspektiv ute i stadsdelarna. Inget annat.

I Socialdemokraternas valmanifest 2010 står det "I vår vision för Göteborg finns barnen i centrum. Hur barn har det i dag formar morgondagen. Alla barn har rätt till en bra start." Man lovade också max fem barn per personal i förskolan i alla tio stadsdelar. Vilket skämt.

Göteborg är i dag, efter 20 år av rödgrönt styre, en stad där förskolebarn inte ens får frukt. Samtidigt slösas miljontals kronor bort på alltifrån fina fastighetsmässefester i Cannes till illa skötta upphandlingar och underliga jobbprojekt för unga som handlar mer om att dela ut gratisbiljetter till musikfestivaler än att ordna arbete.

Det märkliga är att det finns människor som fortfarande har förtroende för den politik majoriteten i Göteborg för. Som lyckas bortse ifrån usla skolresultat, hopplöst företagsklimat, mutor, nedlagda äldreboenden och förskolebarn som nekas självklarheter som kött och frukt. Hur är det möjligt? Jag skulle verkligen vilja fråga dem som planerar att lägga sin röst på S, V eller MP i kommunalvalet: Varför gör ni så här mot våra barn? Varför låter ni er luras gång på gång? Är det inte på tiden att Socialdemokraterna och deras stödpartier får ta konsekvenserna av sina upprepade svek mot kommunen unga?