Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Malin Lernfelt: Sluta gapa efter gratis frukt

Lite ansvar har människor som valt att sätta barn till världen, skriver GP:s Malin Lernfelt.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Har ni tänkt på hur bra vi har det i Sverige? Framförallt barnfamiljerna. Som barnfamilj får man barnbidrag och kan njuta en generös föräldraförsäkring. Barnen får gå på snorbillig förskola och i gratis skola (inklusive böcker och fria luncher) och alltifrån barnsjukvård till tandläkare bekostas av samhället.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Barnen i Göteborg åker först gratis på bussen och får senare busskort bekostade av skattebetalarna. Att låna böcker på biblioteket kostar inte en krona. För att besöka stadens stora museer får man som vuxen punga ut med hela 40 kronor men barnen har hur många fria besök de vill.

Den som är berättigad till studiebidrag, försörjningsstöd eller bostadsbidrag och har barn har därmed också rätt till extra pengar. Med andra ord, samhället ställer verkligen upp på barnfamiljerna.

Med all rätt. Att det föds barn gynnar i längden oss alla. En ständig återväxt i befolkningen behövs om vi i framtiden skall kunna bekosta välfärden och ta hand om den allt större gruppen äldre.

Samtidigt finns det någonstans ändå en gräns för vad människor bör kunna kräva av oss andra. En punkt där brist på ansvarstagande passerat all form av anständighet.

För mig går den gränsen vid Fruktkampen, en Facebookgrupp som de senaste dagarna florerat i flera olika medier. Deras huvudsyfte är att bekämpa frukten föräldrar skickar med sina barn till skolan. Den och matsäckarna som efterfrågas några gånger per termin. Skolan skall enligt fruktkämparna vara gratis in absurdum och föräldrar inte ha något ansvar för någonting. Dessa bortskämda barnfamiljer står mig upp i halsen.

De flesta människor (inklusive jag) tycker att de regelskärpningar som kom för ett par år sedan gällande skolresor och dylikt är helt riktiga. För ensamstående flerbarnsföräldrar är naturligtvis krav på att bekosta utlandsresor, skidutflykter och liknande arrangemang helt absurda. Där och då var det bra att politikerna satte ned foten.

Det som nu diskuteras är dock de ”obetydliga kostnader” Skolverket trots allt godkänner. Som frukt eller en enkel matsäck. Det klarar även familjer som lever på ekonomiskt bistånd av att förse sina barn med. De enda som på allvar borde ha tufft att ordna fram sådant är papperslösa och människor som på annat sätt lever utanför samhället. För dessa familjer finns det förhoppningsvis goda krafter i civilsamhället som ställer upp.

Fruktkämparna måste inse att samhället inte kan bekosta allt åt alla. Om vi vill att våra barn i framtiden skall ha en bra skola och våra äldre en god omsorg håller det inte att gapa sig hesa efter gratis frukt. Något ansvar har faktiskt människor som själva väljer att sätta barn till världen.