Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Malin Lernfelt: Olofsson var tydlig och rak

Maud Olofsson har rätt när hon kritiserar sossefieringen av det svenska samhället som har gjort att många tror att staten alltid är den bästa ägaren och skötaren av allt i vårt samhälle, skriver Malin Lernfelt i sin krönika.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Tvärtemot vad en del verkar tro så är det knappast ett tecken på att man är en bra politiker att man vägrar ta in ny information och anpassa sig när tiderna förändras. Ett av centerpartiets kännetecken var länge det hårdnackade motståndet mot kärnkraft. Men häromåret svängde partiet och partiledaren Maud Olofsson gick ut och sade att hon kan leva med att kärnkraften förnyas, så länge som det är på marknadsmässiga villkor och fokus ligger på att utöka den förnyelsebara energin i Sverige. Samma sak sade hon under gårdagens partiledarutfrågning i SVT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Olofssons och centerns ställningstagande är klokt och självklart. I dag är det inte kärnkraften som är det största hotet mot jorden och vår livsmiljö, utan koldioxidutsläpp och global uppvärmning. Och med det som utgångspunkt är det knappast någon lösning att upprepa det misstag regeringen Persson gjorde, när de stängde ned Barsebäck och till följd av det tvingades öka importen av smutsig dansk kolkraft.

Trots att det handlar om en helt naturlig anpassning till rådande verklighet som inte borde vara särskilt svår att förstå, ansatte SVT:s utfrågare Anna Hedenmo gång på gång Olofsson med allt gnälligare kommentarer om svikna ideal. Till slut blev det nästan pinsamt.

Anna Hedenmo kanske inte tycker om kärnkraft. Eller så kanske hon inte gillar Maud Olofsson. Oavsett vilket så borde hon kunna behålla den bittra attityden för sig själv. Under gårdagens partiledarutfrågning blev det så mycket babblande i munnen på intervjuobjektet och ovilja att lyssna på vederbörandes svar, att det spekulerades vitt och brett på både Facebook och Twitter om att Hedenmo är sosse. Och kanske är det så. Det skulle ju inte vara första gången en partiledarutfrågande SVT-medarbetare visar sig ha sådana sympatier.

Bortsett från kacklet runt kärnkraftsfrågorna, där det blev en del upprepningar, klarade sig centerns partiledare bra i SVT:s utfrågning. Maud Olofsson var tydlig och rak och hon fick dessutom tala mycket om de frågor som ligger henne och Centerpartiet närmast om hjärtat. Som företagen, arbetsmarknaden och omställningen till ett mer miljövänligt samhälle.

Olofssons påpekande om att "man skall inte bekämpa bilar och vägar utan utsläpp" visar precis vad alliansens gröna alternativ handlar om. Till skillnad från Miljöpartiet vill de inte gå fram med storsläggan och tvinga fram ändrade livsmönster kosta vad det kosta vill. I stället satsar Centerpartiet på att skapa en grönare framtid samtidigt som man tar hänsyn till de behov som finns bland de människor som lever nu. För sanningen är att bilen innebär en stor frihet för många människor. Och bilen kommer att behövas även i framtiden. Det vi måste komma till rätta med däremot är det omfattande beroendet av fossila bränslen. Maud Olofssons lösning är bland annat en premie för de som satsar på att köpa en elbil, vilket naturligtvis kan vara en väg att gå.

Störst applåder rev centerledaren dock ned när hon diskuterade utförsäljningen av Apoteket och Svensk bilprovning. Efter att Hedenmo återigen börjat prata i munnen på centerledaren och återupprepa samma fråga gång på gång, slog Olofsson fast en gång för alla att den långtgående sossefieringen av det svenska samhället har gjort att många tror att staten alltid är den bästa ägaren och skötaren av allt i vårt samhälle. Så är det inte.

Bättre än så kan det knappat sägas.