Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Malin Lernfelt: Låt tjänstemän ta fullt ansvar

Tjänstemän är i det närmaste immuna
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Från min arbetsplats i GP-huset kan jag inget göra för att undkomma de italienska spårvagnarna. Den felaktiga konstruktionen får hjulen att skava mot skenorna och ljudet som avges var gång en vagn svänger runt hörnet vid Polhemsplatsen skär genom märg och ben. Irritationen jag upplever över att behöva arbeta med hörselskydd kan dock inte mäta sig med den ilska jag känner över att ingen verkar ta någon som helst ansvar för den katastrofala upphandlingen och det enorma slöseri med skattepengar som Ansaldobreda-affären resulterat i.

I en artikel i GP i förra veckan, med anledning av Stadsrevisionens kritik, heter det från ansvarligt håll att ”det begicks misstag” och ”det fanns ingen ordning och reda”. Göteborgs Spårvägars VD Lars-Börje Björfjäll kallar till och med köpet av de italienska spårvagnarna för ”ett lika stort misslyckande som tunneln genom Hallandsåsen”. Det är en utmärkt liknelse. Desto märkligare är dock, att trots alla dessa misstag, allt schabblande, inkompetens och slarv med miljarder kronor, har ingen tagit på sig skulden eller fått gå.

Spårvagnsdebaclet är inte heller en unik företeelse. Oavsett om det handlar om hopplösa biljettsystem för en halv miljard kronor, människor som köper kläder för skattebetalarnas pengar och skriver ”lunch” på kvittot, eller miljontals kronor som utan kontroll runnit in i ineffektiva projekt för arbetslösa ungdomar, landar den eller de som bär ansvaret mjukt. Han eller hon får en ny chefstjänst inom den offentliga sektorn alternativt en fallskärm som heter duga.

Den huvudsakliga anledningen bakom bristen på ansvarsutkrävande är att ämbetsmammaansvaret togs bort i samband med en grundlagsreform på 70-talet. Dessförinnan kunde slöseri, slarv och grov inkompetens leda till att de tjänstemän som bar ansvaret för haverier likt Ansaldobredaaffären fick gå på dagen, dömdes för tjänstefel och straffades med böter eller fängelse. I dag är dessa personer, trots att de dagligdags hanterar stora summor av skattebetalarnas pengar, i det närmaste immuna, oavsett hur grova misstag de begår. Det är, inte minst med tanke på vad som skett i Göteborg, helt orimligt.

I en krönika i Expressen krävde Slöseriombudsmannen Rebecca Weidemo Uvell återinfört tjänstemannaansvar efter att ha slagit fast att ”det inte är ett jobb vilket som helst att hantera skattebetalarnas pengar”. Även Riksrevisionsverket har förordat ett återinförande. Sanningen är att en lag av det här slaget är det enda sättet att inskärpa respekten för medborgarna och deras hårt ihoparbetade pengar. Det är dags för en ny lag om tjänstemannaansvar.