Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Makt och påverkan i Göteborg

GP har listat de hundra tyngsta makthavarna i Göteborg. Plus några till som vi kommer att få höra talas mer om inom en nära framtid.

1 Leif Johansson, koncernchef AB Volvo

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han har tvingats köra på krypväxeln i den branta konjunkturbacken. Men en av Västsveriges största arbetsgivare är i grunden ett sunt företag. Och koncernchefen framträder med stort samhällsengagemang och gott västsvenskt hjärta. Har dessutom lyckats med reptricket att få lastbilar att framstå som miljövänliga.

2 Cecilia Malmström,  (FP), ny EU-kommissionär

Drog ett tungt lass i det svenska ordförandeskapet. Kommer ut stärkt och med en ny större plattform för sin politiska makt. Flyttar till Bryssel och tar över det tunga ansvaret för migrationsfrågorna. Vilka ska släppas in i Europa? Och vilka ska stanna på utsidan? EU-entusiasmen kommer att sättas på prov.

3 Anneli Hulthén, (S), kommunstyrelsens ordförande

Satte sig på den tyngsta politikerstolen för ett år sedan. Har haft en betydligt försiktigare profil än sin företrädare Göran Johansson. Invald i partiets verkställande utskott och en allt viktigare spelare nationellt. Det verkliga eldprovet väntar i höst. Hur stark blir Anneli-faktorn i det kommande valet?

4 Tom Johnstone, koncernchef SKF

Chefar för 45 000 anställda i 130 länder. Är numera också väl etablerad i den Göteborgska makteliten. Den jovialiske skotten klär sig gärna i kilt och Nordstjärneorden. Kullagren till vindkraftverken ger extra miljöpoäng. Verkar ha lyckats med konststycket att överleva en konjunktur som rullat allt långsammare.

5 Anna Johansson, (S), kommunalråd

Har klivit fram i det politiska rampljuset där många anser att hon hör hemma. Nytt kommunalråd. Och har en post som pappa Göran aldrig haft: ordförande i partidistriktet i Göteborg. Invald i partistyrelsen vid kongressen i höstas. En politiker som är djupt respekterad. Har även förmåga att kommunicera.

6 Carl Bennet, ägare Getinge, Elanders m m

Med rötter i den skånska slottsadeln är han nu en av Sveriges rikaste kapitalister. Men antagligen den ende som har hållit ett 1 maj-tal. Stort kontaktnät på den politiska vänstersidan, inte minst inom facket. Är opinionsbildare och styrelseproffs, bland annat ordförande i Göteborgs universitet. Bildad och har lätt att nå ut.

7 Stephen Odell, vd Volvo PV

Britten och Fordhöjdaren har varit i Göteborg i drygt ett år. Basar över stadens mest prestigefyllda arbetsplats. Trots tuffa nedskärningar är han respekterad bland de anställda. Frågan är om han stannar kvar när nya kinesiska ägaren kommer. Eller flyttar han från övernattningslägenheten i Frölunda?

8 Tomas Brunegård, koncernchef Stampen

Styr en av Sveriges största medieägare, Stampenkoncernen, där Göteborgs-Posten numera bara är en av många tidningar. Ordförande i branschorganisationen Tidningsutgivarna. En tung spelare i den svajiga massmedievärlden. Sitter även i styrelsen för Västsvenska Handelskammaren. Har stort kontaktnät.

9 Göran Johansson (S), ordförande Liseberg, Gbg & Co m m

För att vara en som har trätt tillbaka kan man säga att han har rätt hyfsad makt fortfarande. Sitter ännu på en del tunga poster. Har stor påverkan inom evenemangsstaden och infrastruktur. Verkar utan att synas så mycket numera. Och trivs utmärkt i den rollen, även om han muttrar över dyra skrivpatroner till kontoret därhemma.

10 Eva Halvarsson, vd Andra AP-fonden

En person som är van att handskas med stora penningsummor. Hade tidigare hand om statliga bolag i näringsdepartementet värda 500 miljarder. Förvaltar nu 170 miljarder av vårt pensionskapital. 30 av dem är aktier som gör henne till en stor makthavare på börsen. Sitter i styrelsen för Göteborgs universitet. Vill ha kul på jobbet.

11 Dan Sten Olsson, ledare

Ensam härskare i en av Sveriges största privata företagsgrupper inom rederi, fastigheter och återvinning. Försöker kombinera miljöprofil med oljeborrning.

12 Peter Hjörne, huvudägare Stampen

Göteborgs-Postens politiske chefredaktör. Äger inte bara den tidning han själv skriver i. Påverkar strategier inom Stampen - en koncern som i dag omfattar många fler tidningar än GP. Har ett stort kontaktnät.

13 Christian Azar, fysiker Chalmers

Sveriges Al Gore. Kan konsten att kommunicera inom ett glödhett område: miljö och klimatpåverkan. Sitter med i FN:s tunga klimatforskningspanel.

14 Håkan Hellström, artist

En stad som är full av tanter och tragik måste ha en sångare. Gav röst åt en hel generation när han satte soundet för 2000-talet. En scenkung som intagit landet.

15 Christian W Jansson, vd Kapp-Ahl

Storägare i Kapp-Ahl, en av landets största klädkedjor. Satsar på utbyggnad i Mölndal. Blev nyligen styrelseordförande i det omstrukturerade Apoteket.

16 Helene Odenjung, (FP) kommunalråd

Tungt namn inom Folkpartiet. Sitter i partistyrelsen som andre vice ordförande. Tar sociala medier på allvar. Twittrade tidigt på nyårsdagens morgon.

17 Janne Josefsson, journalist SVT

Efter många år som maktgranskare är han själv en maktfaktor. Nu i radarpar med sin gamle chef Nils Hanson. Fulländad i konsten att se indignerad ut.

18 Finn Johnsson, styrelseordförande AB Volvo

Volvo är bara en av hans maktplattformar. Försökte bilda opinion för bonusar. Gav dock inga popularitetspoäng. Möjligen bland dem som fick bonusar.

19 Kia Andreasson, (MP) kommunalråd

Åker med på vågen i ett parti som spås bli det stora storstadspartiet. Energisk ledare som trycker på i miljöfrågorna i Göteborg. Inte alltid med önskat resultat.

20 Gert Wingårdh, arkitekt

Signaturen alla vill ha på ritningarna. Har bestämda åsikter om hur Göteborg ska byggas: "ett stadsbyggande som ger eko". Visar vägen i det nya bygget i Brunnsparken kallat "Gluggen".

21 Carin Mannheimer, författare

Göteborgsdramatikens Grand Old Lady. Att skriva en succépjäs om åldringsvård. Sådant klarar bara Carin Mannheimer. Stor debattväckningsförmåga.

22 Anna Falck, vd Bokmässan

Har förvaltat fadersarvet väl. Göteborgs bokmässa är en ohotad publikdragare som ger bibliotekarierna hopp i höstmörkret. En kulturinstitution som står stadigt efter 25 år.

23 Leif Nilsson, vd Göteborg & Co

Nyss fyllda 60. Still going. Evenemangsräv som har mycket att säga till om när det gäller kalas, julbelysningar och andra trevliga Göteborgsfestligheter.

24 Roger Holtback, styrelseproffs och finansman

Tung finansman som numera verkar i det tysta. Ett finger med i många spel. Jobbade för en Volvoaffär utanför Kina. Har dessutom egna pengar.

25 Peter Horbury, chefsdesigner Volvo PV

Engelsman som rotat sig i stan. Mer göteborgare än sin chef Stephen Odell. Sätter trender genom att rita bilar. Påverkar mer än man kan tro.

26 Staffan Jufors, vd Volvo Lastvagnar

Chefar för största dotterbolaget i AB Volvo med verksamhet och kunder över hela världen. Har stor formell makt men syns inte särskilt mycket i övrigt.

27 Magnus Kårestedt, vd Göteborgs Hamn

Drivit en hårdför linje mot Hamnarbetarförbundet. Genomför en stor förändring när stuveriet i Sveriges största hamn säljs. Är en doldis i makt-Göteborg.

28 Carl Johan Korsås, vd Framtiden

Sitter på ett av de tyngsta kommunala bolagen. Viktig spelare i den socialdemokratiska maktsfären. Har nu den delikata frågan om Scandinaviums framtid på sitt bord.

29 Jan Hallberg, (M) kommunalråd

Leder ett parti i förnyelse. Men har själv suttit längre än Göran Johansson. Vill gärna uppleva ett maktskifte i Göteborg. Som oppositionsledare har han en tung roll i kommande valet.

30 Gunnar Olsson, forskningschef Astra Zeneca

Står bland annat bakom Astra Zenecas nya framtidshopp, hjärtmedicinen Brilinta som beräknas kunna vara värd många miljarder i USA.

31 Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren

Företagarnas talesman med stor miljöprofil. Kom från Schenker och blev snabbt varm i kläderna. En röst som hörs. Extremsportare och bloggare.

32 Torsten Jansson, huvudägare New Wave

Ägnat senaste tiden åt att förhandla med bankerna om förnyade lån. Minskat lagren och kostnaderna för att överleva de tuffa tiderna. Gift med förra S-statsrådet Ulrica Messing.

33 Mikael Sällström, klubbordförande Metall Volvo

Leder facket i båda Volvokoncernerna. Har stor formell makt och inte obetydlig informell. Tog över efter Olle Ludvigsson. Har haft ett helvetesår med tuffa förhandlingar.

34 Sven-Olof Bodenfors, reklamguru

Grundare av Forsman & Bodenfors, en av landets mest framgångsrika reklambyråer. Nu grå eminens som sitter med i flera styrelser.

35 Håkan Mild, sportchef IFK Göteborg

Från en gammal trotjänande mittfältsslitvarg till killen man lyssnar på i fotbolls-Sverige. Fortsatt satsning på egenförädling av spelare ska ta guldet åter till Kamratgården.

36 Pam Fredman, rektor Göteborgs universitet

Inte bara det, även ordförande i Sveriges universitets- och högskoleförbund. På lokaplanet är hon en arbetsmyra som är bra på att synas.

37 Hans Wallenstam, vd Wallenstams fastigheter

En börsnoterad fastighetsjätte som snart äger hela Avenyn. Har en central position när det gäller Göteborgs framtida utformning. Tycker hyresrätter är lönsamma affärer.

38 Olle Ludvigsson, (S) EU-parlamentariker

Mr Volvofacket hoppade av mitt i hetluften kring varslen och blev EU-parlamentariker. Formellt större makt men antagligen med en betydligt lugnare tillvaro.

39 Maria Levin, designchef Nudiejeans

En av grundarna bakom framgångssagan Nudie och som sådan en trendsättare inom mode. Men också inom miljö, där Nudie varit konsekventa.

40 Mia Skäringer, skådespelare

Flytten från radion till tv:n betydde succé. Har tagit humorn ett steg rakt ut i det osäkra. Är modig och mer allvarlig än humoristisk. Ny egen föreställning i vår.

41 Annika von Hausswolff, konstnär

Hör till våra mest uppmärksammade svenska fotokonstnärer. Fotonörd som förstår att uppskatta känslan i en Tri-X-film. Finns både på Guggenheim och konstmuseet i Skövde.

42 Anders Hulterström, (S) ordförande GKF

Basar över en koncern med många tunga kommunala bolag. Är också Socialdemokraternas "finansminister" med stor påverkan i budgetarbetet.

43 Jan-Erik Sundgren, AB Volvos koncernledning

Förre Chalmersrektorn ansvarar för Volvos strategiska myndighetskontakter. Alltså, lobbying. Stor informell makt. Ledningens dolda intellektuella kapital.

44 Carl-Axel Aurelius, biskop i Göteborgs stift

Suttit i över sex år i Läppstiftet vid älven. Förvaltar inte enbart stiftets andliga arv, utan även jorden och skogen. Den senare motsvarar cirka 88 000 domkyrkor.

45 Michael Green, regionchef Handelsbanken

Som bankchef i Göteborg intar han en särställning eftersom han också sitter i sin banks koncernledning. Är vice vd i Handelsbanken och chef för Regionbank Västra Sverige.

46 Lars-Olof Mattsson, delägare Santa Maria

Kryddhyllekung som trappar ner. Tog Tex-Mex-maten till Europa. En doldis som blivit stormrik på kryddor och tacoskal. Sponsrar kommande Melodifestivalen.

47 Erik Hamrén, landslagstränare

I fotboll alltså, om någon missat mannen med halsduken som plötsligt svingade sig upp i den yppersta sportmakten. Pendlar ännu mellan Trondheim och radhuset i Mölnlycke.

48 Jonathan Falck, chefredaktör Göteborgs-Posten

Basar över nyhetsmaterialet i Skandinaviens tredje största morgontidning. Tror på papperstidningen men satsar även hårt på de nya medierna.

49 Bo Rothstein, statsvetare Göteborgs universitet

Flitig debattör och förargelseväckare. Gillar att utmana med giftiga formuleringar. Retat gallfeber på en och annan genusforskare. En akademisk satiriker. Antibloggare.


50 Linda Friberg, klädskapare Monki

En av grundarna till klädföretaget Monki, som nu med H&M:s hjälp lanseras utomlands. Monki beskrivs som "en skön blandning av lite rock, lite alternativt och ungt modernt".

51 Barbro Jönsson, stabschef länskriminalen

Efter bombdådet 2007 fick hon inte bara ett nytt jobb utan också en ny roll. Vid sidan om organiserad brottslighet blev civilkurage hennes andra ämne.

52 Per Löjdquist, kommunikationsansvarig AB Volvo

Volvokoncernens spin doctor. "Löjden" är ansvarig för corporate communications och varumärke. Liten formell makt men mycket informell. Kort sagt: en viktig person.

53 Christer Ericsson, ägare JCE Group

Från oljeplattformar iConsafe till en bred verksamhet, bland annat huvudägare i globala teknikutvecklingsföretaget Semcon. Finansveteran som verkar i det tysta. Stor privat förmögenhet.

54 Jan Eriksson, SU-chef

Basar över 17 000 anställda på norra Europas största sjukhus. Ett av de mer utsatta chefsjobben i Göteborg. Stor chefsomsättning i sin omgivning, men har regionledningens förtroende.

55 Magnus Sundemo, fackordförande Volvo PV

Basar för Sveriges ingenjörer i svåra tider. Profilerat sig i kampen mot kineserna genom att vara initiativtagare till köpkonkurrenten konsortium Jakob.

56 Lotta Lotass, författare

Skrev en bok med den underbara titeln Min röst ska nu komma från en annan plats i rummet. Den egna rösten (dalmål) kom från stol nr 1 när hon nyligen höll sitt installationstal i Svenska Akademien.

57 Klara Zimmergren, skådespelare

Ena halvan av Mia och Klara. Kanske den lite strävare halvan. Stort genomslag som ger nya plattformar. Gjorde senast en alternativ karriär som programledare i Djursjukhuset.

58 Lars-Göran Svensson, chef Uppdrag granskning SVT

Har gått den långa vägen i Janne Josefssons fotspår. Var med och gjorde det omtalade valstugereportaget. Nu chef för det tyngsta granskningsprogrammet.

59 Mikael Bäckström, chef Ericssons marknadsbolag

Basar över Norden/Baltikum. Gick på en ordentlig backlash när kineserna, de värsta utmanarna, tog hem prestigeorder på 4G för Telenor och Tele2.

60 Karin Markides, rektor Chalmers

Med den tuffa uppgiften att återupprätta Chalmers status bland världens tekniska högskolor. Har stort kontaktnät inom näringslivet. Vilket i och för sig är hennes jobb.

61 Lennart Jeansson, ordförande Stena och Sjätte AP-fonden

Volvoveteran, före detta vice vd. Med fortsatt gott anseende inom näringslivet. Dock just nu inblandad i härvan kring den hårt kritiserade Sjätte AP-fonden och dess vd.

62 Robert Olsson, programbeställare SVT

Programbeställare för nyheter och samhälle. Deltar i arbetet med utformningen av SVT:s nyhetsutbud som helhet. Får inte sällan svara på kritik, som i fallet Halal-tv.

63 Mats Wedin, koncernchef Liseberg

Från 70-talets spexgrupp Utan lots till ordförande i den världsomspännande nöjesparksorganisationen IAAPA 2006. Karriären har varit lång. Dags att stiga ur karusellen?

64 Mattias Andersson, konstnärlig ledare Backa Teater

Har nyligen förnyat sitt kontrakt med kritikerrosade och publikpopulära Backa Teater. Fortsätter sitt arbete med en teater som vill påverka – inte minst ungdomar.

65 Klas Friberg, biträdande länspolismästare

Det står "biträdande" på visitkortet, men det är han som syns och verkar mest utåt. Ett tungt namn i den svåra uppgiften att bekämpa den organiserade brottsligheten.

66 Mats Ahdrian, klubbdirektör Frölunda

Tog över Frölunda när det såg som mörkast ut. Har byggt upp klubben till den kanske ekonomisk bäst skötta i Hockey-Sverige. Nya Frölunda Campus talar sitt tydliga språk.

67 Cecilia Wigström, (FP) riksdagsledamot

Efter åtta år i riksdagen kliver hon nu in på den lokala politiska arenan. Kommer att bli en viktig kugge om alliansen tar över Göteborg i höst.

68 Marie Demker, statsvetare, bloggare

Allt oftare citerad och intervjuad. Aktiv bloggare inte minst har hon analyserat Sverigedemokraternas påverkan på svensk politik. Dessutom aktiv i fildelningdebatten.

69 Nigar Ibrahim, Sharaf hjältar

Var med och startade organisationen Sharaf hjältar där ungdomar arbetar mot hedersvåld och diskriminering. Blev nyligen själv hjälte när hon valdes till Årets göteborgare 2009.

70 Henrik Jutbring, projektledare Göteborg & Co

Har under 2000-talet breddat Göteborgs musikscen med bland annat Way Out West, P3 Guld-galan och rock på Kalaset. Går nu vidare på nytt jobb med forskning och utveckling.

71 Anders Flanking, (C) partisekreterare

Har sin politiska maktbas i centerns partiledning. I hemstaden Göteborg sitter han på sitt partis enda mandat i fullmäktige, men är också en viktig spelare i den lokala alliansen.

72 Johnny Magnusson, (M) regionråd

Politikerveteran både nationellt och i Göteborg. Numera fast förankrad i Västra Götalandsregionen. Hoppas bli ordförande i regionstyrelsen efter valet.

73 Anna Takanen, chef Stadsteatern

Ovanligt med en teaterchef som samtidigt står på scenen. Kom i otakt med publik och recensenter i början, men håller nu på att utföra en arbetsseger.

74 Sven-Åke Berglie, vd Fordonskomponent-gruppen

Blivit ett av fordonskrisens vanligaste ansikten. Talar för underleverantörer i hela Sverige, medlemmar som slåss för sin överlevnad.

75 Kalle Gustafsson Jerneholm, musiker och producent

Driver internationellt uppmärksammade Svenska Grammofonstudion i Göteborg. Tillika basist i musikgiganterna Soundtrack of our lives.

76 Erik Sollenberg, vd Forsman & Bodenfors

Ganska anonym i Göteborg, men en höjdare i internationell reklamvärld. Driver Sveriges mest framgångsrika reklambyrå med ett och annat guldägg i hatten.

77 Lennart Olausson, vd BRG

Ännu en trotjänare som går i pension. Har byggt upp Business Region Göteborg från grunden. Lämnar förhoppningsvis sin tjocka kontaktbok till sin efterträdare.

78 Bertil Falck, bokmässeskapare

Har lämnat det operativa ansvaret till dottern Anna Falck. Men har några fingrar kvar i syltburkarna runt sin skapelse. Vet hur man får folk till bokstånden. En fena på handskakningar.

79 Marit Kapla, filmfestivaldirektör

Vurmar för världsfilm och satt i somras med i en jury i Cannes. Trivs mer som gruppspelare än som soloartist. Står inför uppgiften att hålla ställningarna mot Stockholms filmfestival.

80 Göran Bille, vd Lindex

Direktör i damunderkläder. Ett av Sveriges största modehus som köptes av finska Stockman. Ska vi vara ärliga har det damiga ersatts av en ungdomligare stil.

81 Ted Hesselbom, chef Röhsska

Har satt sin egen design på ett prestigefyllt museum. Klarat av några skandalstormar under året som gått. Har fortfarande sin chefs förtroende. Sitter kvar – om än inte säkert.

82 Sören Holmberg, statsvetare Göteborgs universitet

En institution i svensk politisk forskning. Ofta citerad. Sveriges mest kände valarbetare och valnattens Arne Weise. Har utbildat kungahuset.

83 Lennart Mankert, vd Svenska Mässan

Avgår inom kort. Varit en viktig del i uppbyggnaden av mötesstaden Göteborg. Har haft förmågan att klara den svåra balansen mellan privata näringslivet och den politiska världen.

84 Sven Norfeldt, riskkapitalist

Dold makthavare som agerar från sitt företag Dunross & co (där Leif Nilsson är styrelseordförande). Stor investerare, med överallt tycks det. En av fotbollsklubben Öis största sponsorer.

85 Leif Mannerström, krögare

Makthavarnas favoritkock. Öppnade i höstas sin sidekick till Sjömagasinet: ärevördiga Kometen med kvalificerad husmanskost. Ingen dum affärsidé i finanskrisens spår.

86 Rolf Wolff, rektor Handelshögskolan

Hans skola lyder egentligen under Göteborgs universitet, men det vill han helst inte tala så mycket om. Är gärna sin egen. Utbildar framtidens företagsledare.

87 Lars Bäckström, landshövding

Länets mest fängslande och originelle talhållare. Kämpar hårt för regionens näringsliv. Dock är ämbetet efter regionbildningen betydligt beskuret.

88 Bengt Toll, vice vd Svenska Filminstitutet

En insatt doldis och maktfaktor i film-Sverige. Vice vd sedan i oktober. Tidigare tungt namn inom Film i Väst. Byggt upp stort internationellt nätverk.

89 Kerstin Brunnström, (S) ordförande SU

Före detta tjänsteman på länsstyrelsen. Nu politisk bas för norra Europas största sjukhus. En person med skinn på näsan och en coming S-lady i regionen.

90 Dennis Andersson, klubbdirektör Häcken

Leder en hårdsatsande klubb. Nya toppmoderna anläggningen i Grimbo skvallrar om stort självförtroende. Också generalsekreterare och nestor i svettigt framgångsrika Gothia Cup.

91 Thomas Torkelsson, vd Got Event

Förre spårvägschefen får smisk för stängningen av Valhallas romerska bad, men slipper risbastun om förra jobbets nya biljettsystem. Basar över tunga Ullevi och Scandinavium.

92 Carl Orstadius, vd SKF Sverige

Chef för en industriell Göteborgsklassiker. Lager till vindkraftverk har varit räddningen i motvind. Satsar på miljöprofil med nytt samarbete med Göteborgs Energi.

93 Johan Red Top Larsson, konsertarrangör

Mångsysslare i Göteborgs musikliv med bland annat Woody West och Accelerator. Ska lansera Göteborgsmusik på gigantiska South By Southwest Music Festival i Austin, Texas i mars.

94 Anders Westgårdh, PR-konsult

Före detta chefredaktören (GT) gör karriär som PR-konsult. Den som vill få journalister intresserade ringer ofta hans företag Welcom först.

95 Cecilia Magnusson, (M) riksdagsledamot

Moderat gruppledare i kulturutskottet. Toppar partiets Göteborgslista till ännu en riksdagsperiod. Hennes julhälsning på Youtube handlade om kulturpolitik.

96 Eva Flyborg, (FP) riksdagsledamot

Folkpartiets Flitiga Lisa i riksdagen och på debattforum. Just uppflyttad av nomineringskommittén till valet 2010. Ordförande i riksrevisionen och Lottakåren. Beatlesfreak.

97 Eva Olsson, kafédrottning

Grundare och ägare av Fröken Olsson och Evas Paley. Äger också cafékedjan Condeco, två butiker samt ett bageri. Trendsättare av kaffedrickning och megamuffins.

98 Gabriel Byström, kulturchef Göteborgs-Posten

Styr över en viktig plattform för kulturdebatten i Göteborg. Är själv flitig deltagare, både i GP och i andra forum. Specialitet: medie- och livsåskådningsfrågor.

99 Erik Selin, vd Balder

Self made man inom fastighetsbranschen. Började i Göteborg men är numera en nationell aktör. Har lyckats i en bransch som är både riskfylld och svårnavigerad. Men pallar bygget stormen?

100 Ingvar Oldsberg, programledare

Hoppade av det trygga tåget och satte sig i en väl insutten tv-fåtölj, som visade sig ha resårfjädrar. Dock ännu inte tid att utbrista: Här har du ditt liv Ingvar!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.