Majornabor jobbar för en hållbar stadsdel

Arbetet med att göra Majorna till en mer hållbar stadsdel har pågått under många år. Projektet Ekologisk stadsdel avslutats nu men tanken är att verksamheterna och idéerna ska leva vidare via ett nätverk eller en förening.
– Och vi hoppas också att inspirera andra stadsdelar, säger My Welther, som varit Hyresgästföreningens projektledare.

ANNONS
|

Vi träffas på Slottsskogsgatan där Sveriges första leksaksbibliotek invigdes i våras.

– Där fick vi stöd av Allmänna arvsfonden och nu har vi sökt nya medel för att visa andra stadsdelar på vårt koncept och kanske öppna mindre filialer i exempelvis Biskopsgården och Hammarkullen, säger My Welther.

Låna nytt och giftfritt

Leksaksbiblioteket, som innehåller giftfria, nya leksaker till utlåning, har öppet tre dagar i veckan. Max Möller, snart två år, är en av de 200 barn som är medlemmar i föreningen.

– Det är superbra att kunna gå hit och provleka och låna. Framför allt lite större leksaker, barn tröttnar ju snabbt och då är det här perfekt, säger Ida Eriksson, mamma till Max.

ANNONS

Max återlämnar en grön plastgräsklippare. Och efter att ha lekt med olika saker bestämmer han sig till sist för att låna med sig en kundvagn modell mindre hem.

Leksaksbiblioteket delar lokal med Fixoteket. Här finns en systation med symaskin och tillbehör och en verkstad med verktyg att låna. Dessutom kan närboende lämna farligt avfall som glödlampor och elektronik. I lokalen finns också ett kylskåp, som fylls på av föreningen Solidariskt kylskåp. I källaren finns Gratisbutiken, där man kan lämna och hämta husgeråd, mindre möbler med mera.

Skalbara koncept

My Welther arbetar nu med att fasa ut sig själv som projektledare. Hon sammanställer ett skriftligt material för att sprida information och tips om hur man kan jobba med olika typer av hållbarhetsprojekt.

– Våra koncept och metoder kan skalas både upp och ner. Odling till exempel, det som fungerar på en gård kan också fungera i en hel stadsdel, säger hon.

Projektet Ekologisk stadsdel Majornas första del var ett dialogprojekt där majornaborna pratade och bestämde vad man ville förändra. För tre år sedan var det dags att omsätta idéerna i praktiken. Arbetat har utgått från fyra huvudspår:

• Lokal handel och mötesplatser

• Cykling och trygg trafikmiljö

• Stadsnära odling

• Återbruk och minskat avfall

ANNONS

En lokal valuta, majorer har prövats i två omgångar. Under hösten har 40 000 kronor i majorer cirkulerat. De har kunnat lösas in hos lokala handlare, restauranger och kaféer. Försöket ska nu utvärderas.

– Både barnfamiljer och många äldre är måna om att ha kvar de lokala små butikerna så vi tror på en fortsättning, säger My Welther.

Fullt hus i Folkköket

Folkköket har blivit en succé. Varje måndag skänker Hemköp överbliven mat. En kock planerar och lagar maten tillsammans med volontärer i Aktivitetshuset vid Karl Johans torg.

– Det har blivit en populär mötesplats där man kan äta middag billigt och där alla diskar efter sig. Lokalen tar max 80 personer och det är alltid fullt hus, konstaterar My Welther.

Motivation är en viktig faktor för att få folk att vilja förändra sin vanor.

– Det ska vara lätt, nära och inte tråkigt att ändra livsstil. Folkköket är ett bra exempel, det ger mervärden som större gemenskap och trygghet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS