Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Magparasiten kan vara miljöbrott

Miljöåklagare Christer B Jarlås i Östersund misstänker att miljöbrott begåtts när en magparasit spridits ut i dricksvattnet i Östersund.

– Magparasiter som orsakar sjukdom hos människor och djur ska inte släppas ut och de ska absolut inte förekomma i kommunalt dricksvatten. Det som skett gör att det finns anledning att misstänka att någon eller några av oaktsamhet inte har haft tillräcklig kontroll på sin verksamhet och på så sätt orsakat denna förorening.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Polisen följer det arbete som nu görs för att klarlägga hur parasiten kommit ut i dricksvattnet. Därefter ska polisen i en egen utredning klarlägga exakt var det har brustit och vilka som bär ansvaret.

– Om utredningen leder fram till lagföring kommer straffvärdet att vara mycket, mycket högt, säger Christer B Jarlås till TT.

Jarlås, som jobbar på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrottsenhet i Östersund, inledde en förundersökning avseende i första hand miljöbrott när analyssvar visade att den magparasit som gjort uppemot 2 000 människor magsjuka i Östersund finns i det kommunala dricksvattnet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.