Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Madde ensam dam bland elittränarna

HANDBOLL: Ett benhårt försvar och snabba omställningar. Så ska Madelene Olsson få Önnered att bli ett vinnande lag.
En av Sveriges mesta landslagsspelare har sadlat om och blivit tränare. Efter 157 A-kamper och spel i fyra olika länder växlade Madelene Olsson in på ett nytt spår. Delvis för att kroppen säger ifrån, men också för att hon känner sig ganska nöjd vid det här laget. Nåja, redan i andra seriematchen mot Skuru kommer 34-åringen att finnas med i laguppställningen, men ...
- Vi vet redan nu att det saknas flera spelare vid det tillfället. Jag ska inte säga att det är helt uteslutet att jag spelar under säsongen, men chansen är väldigt liten. Det ska vara om det verkligen inte finns folk, som mot Skuru, säger hon.
Kvinnliga tränare i elitserien är inte så vanligt. Bara enstaka spelare väljer att gå vidare som ledare den dagen den egna karriären är slut. Madelene Olsson är ensam i år och när Tuija Pasanen tränade Sävehof såg det likadant ut.
- Jag antar att det är tid i kombination med familj som är de främsta orsakerna. Många kvinnor väljer att skaffa barn efter karriären, därför räcker helt enkelt inte tiden till om man vill träna lag på den här nivån. Du prioriterar annat helt enkelt, tror hon.
Beslutet att tacka ja till att träna Önnered växte fram långsamt. Men när det väl var taget har tveksamheten förvandlats till glädje och nyfikenhet. Madelene Olsson och tränarkollegan Magnus Lindqvist känns som en av elitseriens mest intressanta duo.
"Lite väl snälla bakåt". Efter en dryg månad tillsammans med Önnered beskriver göteborgskan en av bristerna hon har upptäckt. Är det någon svensk handbollsspelare som vet hur man spelar försvar är det väl just hon. Omutlig och benhård gjorde hon sig ett namn i den svenska defensiven.
- Jag kommer att lägga stor vikt vid att försöka lära spelarna det jag kan. Se till att de står rätt i försvaret, att de stressar skyttarna till att ta fel beslut. Jag vill se snabba omställningar från försvar till anfall och att vi spelar enkelt. Rakt på mål, inte en massa komplicerade kombinationer. Handboll är en snabb sport och det ska vi utveckla ännu mer.
Spelarna i laget får vänja sig vid att de har en av elitseriens största profiler med sig på bänken. Och det kan ju aldrig vara en nackdel.
- Det känns väldigt bra hittills. De nya tränarna har kommit bra in i det, säger lagkaptenen Mia Nordström.
Men Madelene Olsson har många bitar kvar innan hon är färdig. Första året ser hon som en läroperiod. Lindkvist kommer att vara ett stort stöd, men om det fungerar har hon planer på att fortsätta på den inslagna vägen.
- Det är väldigt roligt, nervöst och annorlunda, men kul. Laget ser också spännande ut, men jag vet fortfarande för lite om elitserien för att veta exakt var vi står.
Efter åtta år som proffs utomlands (Norge, Danmark och senast i Tyskland) är hon ursäktad. Men Olsson lär bli väl uppdaterad inom kort. Önnered har en stenhård start på säsongen. De inledande fem omgångarna innefattar matcher mot de båda SM-finalisterna Skuru och Skövde, samt Spårvägen (premiären på lördag), Irsta/Västerås och Team Eslöv.
Ett orosmoment är att skytten Mikaela Bernhardsson nyligen opererat axeln och är tillbaka först om sex månader. Det i kombination med att skyttedrottningen Johanna Aronsson blivit proffs i Norge gör att det ser något tunt ut på nio meter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.