Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

M vill se kultur i rådhuset

En gränslös mötesplats för konst och vetenskap. Och kanske på nytt en politisk arena? Det är vad moderaterna vill se i rådhuset i framtiden.
I en motion tillsammans med partikollegorna Jan Hallberg och Kristina Tharing har kulturnämndens vice ordförande Lennart Widing (m) formulerat en önskan om att den gamla 1600-talsbyggnaden vid Gustaf Adolfs torg ska användas till mer än tingsrättens verksamhet.
- Utgångspunkten var att vi sökte hitta en central arena för nya unga konstnärer där de kan presentera sig för en bredare publik, säger Lennart Widing.
Att stödja unga konstutövare inom områden som litteratur, måleri, skulptur, installation, dans och performance, "liksom nya kreativa uttryck som vi ännu inte vet något om", är en av de viktigaste uppgifterna i stadens kulturpolitik menar motionärerna, som inte heller är främmande för tanken att återinföra politiken till rådhusbyggnaden.
Rådhuset är delvis skyddad som byggnadsminne, det gäller till exempel rättegångssalarna och ljusgården i tillbyggnaden och fastighetens ålder, tradition och karaktär gör att den bör användas för något av stor vikt och betydelse för Göteborgs stad, anser moderaterna.
I rådhuset finns den stora rådhushallen, rättssalarna och rådhusgården samt mindre rum och möteslokaler för seminarier och samtal. Många av lokalerna lämpar sig väl för publik verksamhet och det centrala läget är förstås en stor tillgång.
- Att kunna integrera kulturell verksamhet i ett hus där det redan finns arbetsplatser är en lockande tanke. Idén kom upp i våras, men vi såg också ett liknande koncept på vår studieresa till Paris nyligen, hur man till exempel sprängt in en kulturscen i ett vanligt bostadshus.
Moderaternas motion kommer att behandlas vid kulturnämndens sammanträde i morgon då nämnden är en av flera remissinstanser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.