Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

M-politiker på Facebook: ”Skjut av feminister”

Diskussionen om feminister hettade till på Facebook. Skjut av dem! skrev Nicolas Franzén, M-politiker i Mölndal.

– Det blev en het diskussion som ballade ur, säger Nicolas Franzén, 31, till GP.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han sitter i kommunfullmäktige i Mölndal. Tidigare var han nämndeman i tingsrätten.

Det var i slutet av september som Nicolas Franzén under ett par dagar deltog i en diskussion på internetforumet Facebook. Han förklarar att den startade då han och en annan person hade olika åsikter om partiet Feministiskt initiativ. Debatten gick sedan vidare via SVT:s uppmärksammade dokumentär Könskriget där uttalanden som att ”män är djur” gjordes. Och tonen mellan debattdeltagarna trappades upp allt mer, feminister beskrevs i mycket förklenade ordalag, kryddade med grova könsord.

– Vi hade en privat diskussion, men det är inte allt i den som jag står för. En del är skämt och överdrifter.

En person som deltog i debatten har över 1 000 vänner på Facebook. Alla dessa kan ta del av diskussionen. Därutöver deltog ytterligare sex personer vars vänner också kan läsa vad som skrivits.

– För mig är Facebook privat, men det blir ju offentligt när så många kan läsa det man skriver, säger Nicolas Franzén.

Står du för det du skrev?

– Jag står för att FI inte är ett bra parti, men kanske var det dumt att överdriva diskussionen så.

Nicolas Franzén är aktiv i Moderaterna och sitter i kommunfullmäktige sedan 2006. Han har varit nämndeman i tingsrätten 2004-2008. Han ingår i den kommunala partistyrelsen och är styrelseledamot i Mölndals Parkerings AB.

Gruppledare för Mölndalsmoderaterna är Bengt Möndell. Efter att GP delgivit honom den aktuella Facebook-diskussionen hade han ett långt samtal med Nicolas Franzén.

– Jag förklarade vad det innebär att vara förtroendevald och har framhållit det direkt olämpliga i att föra en debatt på det här sättet. Man ska aldrig skriva eller säga något man inte kan stå för, säger Bengt Möndell.

Hans åsikt är tydlig.

– Jag tycker inte det språkbruk som används på något sätt är acceptabelt. En förtroendevald ska ha ett anständigt sätt att framföra sina åsikter, säger Bengt Möndell.

Tror du att Nicolas Franzéns debatt slår tillbaka mot Moderaterna som parti?

– Det tror jag inte. Det får stå för honom själv och det är inga uppfattningar som jag eller övriga i partiet delar på något sätt.

På måndag, vid nästa partigruppsmöte, kommer Bengt Möndell att ytterligare diskutera det inträffade med Nicolas Franzén.