Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Jimmie Åkesson har valts om för ytterligare två år som partiledare för Sverigedemokraterna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

M och KD nobbar Åkessons invit

SD-ledaren Jimmie Åkesson rör upp damm genom att önska sig regeringssamarbete med M och KD. -Det finns mycket som vi skulle kunna göra tillsammans, säger Åkesson, men får nobben från båda.

Den omvalde partiledaren hävdar att det finns samsyn i stora delar av invandrings-, kriminal- och skattepolitiken mellan M, KD och SD. Samtidigt finns det skillnader inom jobbpolitik och välfärd.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Antingen får M samregera med Socialdemokraterna med alla de konsekvenser det får, eller så får man regera med oss eller samarbeta med oss i någon form. Vi kan ju inte bestämma hur de ska agera men jag ser det inte som osannolikt att vi på medellång eller lång sikt hamnar där, säger Åkesson till TT vid SD:s landsdagar i Lund.

Obesvarad kärlek

Moderatledaren Anna Kinberg Batra är, i en skriftlig kommentar, kallsinnig. Samma gäller för KD.

"Sverigedemokraternas politik och agerande fördjupar utanförskapet och underblåser otryggheten. Moderaterna vill leda Sverige åt rätt håll igen och tillsammans med Alliansen", skriver M-ledaren.

"Det är inte aktuellt att sätta oss i regering med SD, vi kommer att söka stöd för en Alliansregering. SD:s isolationistiska politik skulle få mycket negativa konsekvenser för svensk ekonomi och säkerhetspolitik", skriver KD:s partisekreterare Acko Ankarberg till TT.

Självsäker

Det var en självsäker, om än kraxig och förkyld, SD-ledare som talade till ombuden och efter lördagens omval nu går in på sitt elfte år som partiledare.

-Sverigevänner, vi är på väg att vinna, vet ni det? sade han och hävdade att "väsentliga delar" av partiets invandringspolitik är på väg att genomföras av statsminister Stefan Löfven, samtidigt som Moderaterna tävlar om att överträffa regeringen i samma fråga.

Han beklagade hela tiden att det etablissemang han anklagar för verklighetsflykt inte bjuder in SD, åtminstone inte i rikspolitiken, till samtal eller samarbete. Men det kan vända snabbt, spådde han.

-Ju mer de tar efter oss, desto lägre blir tröskeln att ta steg över och samtala med oss.

"Kränkt" av Löfven

Åkesson talade om terrorhot och kritiserade statsministerns tal häromveckan, när hotnivån höjdes efter terrordåden i Paris, om att "vi har varit naiva" i Sverige. SD har, enligt Åkesson, inte varit naiva.

-Jag känner mig närmast kränkt av Stefan Löfvens påhopp, säger Åkesson och inbegriper i det också svenska folket.

Julia Kronlid, nu utrikespolitisk talesperson, valdes efter viss debatt till ny förste vice ordförande för SD.

-Det är inte hat som driver Sverigedemokraterna, det är kärlek, sade Kronlid när hon tackade för förtroendet.