Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

M hamnade i panik

Statsminister Fredrik Reinfeldt tar en stor politisk risk i Littorin-affären. Men han hade inget val, skriver GP:s Dick Henriksson.

Han väljer att vara budbäraren av dementin att förre arbetsmarknadsminister Littorin skall ha köpt sex. Och Reinfeldt säger uttryckligen att han tror på sin vän.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag måste utgå från att det han säger till mig stämmer, sade Reinfeldt i dag på en pressträff i Stockholm.

Krishanteringen i den här affären har varit olik Moderaterna. Det brukar annars vara en av partiets bästa grenar.

Men här hamnade man i panik. Man lät Sven Otto Littorin hålla en presskonferens på Hotell Visby i onsdags morse, en presskonferens som lämnade många frågor obesvarade. Han sa att han hade gjort saker som han inte var stolt över.

Vilket är lika med att spekulationskarusellen drar igång.

Littorin berättade att han avgår som minister. Skälet han angav var en utdragen vårdnadstvist som media visat allt för stort intresse för. Nu orkade han inte mer, omsorgen om hans barn var det främsta skälet till att det fick vara ett slut.

Han gjorde en sista resa från Visby med regeringsplanet. Lämnade in sina handlingar till statsministern. Och så var det exit Littorin. Nu var fortsättningen av historien hans ensak. Partiet, regeringen, valrörelsen skulle hållas utanför. Så hade Moderatledningen tänkt sig fortsättningen.

Senare under dagen gav också Moderater här i Visby en bild av att Littorin är en föredetting. Han är inte längre en i laget. Fredrik Reinfeldts kommentarer till historien har varit ytterst knapphändiga fram till i dag.

Nu hade han inte längre något val. Han tvingades berätta vad han själv kände till före Littorins avgång. Annars skulle han bli anklagad för att ha mörkat.

I dag berättar Aftonbladet vad misstankarna mot Littorin handlar om. En kvinna säger sig ha sålt sex till honom för fyra år sedan. Ett telefonnummer, kopplat till den påstådda sexaffären, uppges ha haft Littorin som abonnent vid den tiden.

Sent på kvällen, dagen före Littorins avgång, samtalade han med statsministern. Han berättade om de misstankar som Aftonbladet konfronterat honom med. Han säger, enligt Reinfeldt, att han är oskyldig till anklagelserna, men att nu orkar han inte längre.

Sven Otto Littorin har varit deprimerad under en stor del av våren. Han har tagit professionell hjälp. Samtidigt som han inte kunnat delta i regeringsarbetet. Till en moderat tjänsteman sade han, i samband med att han lämnade Visby i onsdags, att han kände sig alldeles hudlös.

Men nu när det påstådda sexköpet offentliggörs, tar Fredrik Reinfeldt till orda. De uppgifter Fredrik Reinfeldt har från Littorin härrör uppenbarligen från samtalet sent i tisdags kväll. För statsministern säger i dag att han inte haft några ytterligare samtal med Littorin.

Reinfeldt säger att han inte vet hur det här kommer att påverka valrörelsen. Och det är väl sant.

Men om det finns en fortsättning kring misstankarna, då är Fredrik Reinfeldt mitt i smeten. Och det blir svårt att ta sig ur för en partiledare som hittills i sommar bara känt medvind i opinionen.

Det var han som förmedlade Littorins dementi, trots att det numera handlar om en före detta minister. Och han sade i dag att han måste tro på Littorins nekande.

Och hur många gånger kommer inte oppositionen att påminna Moderaterna om vad deras vice ordförande Beatrice Ask sade tidigare i våras, att män som misstänks för att ha köpt sex borde få brev från åklagaren i gredelina kuvert?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.