Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

M flirtar med SD om uppehållstillstånd

Det finns inga fördelar med tillfälliga uppehållstillstånd, varken för individen, integrationen eller samhällsekonomin, skriver Frans Sporsén (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

På GP Debatt 13/5 skriver MUF Göteborg om varför Moderaternas migrationspolitik ger ett värdigt flyktingmottagande och hänvisar till Moderaternas nya ställning för temporära uppehållstillstånd. Temporära uppehållstillstånd är dock helt fel väg att gå av ett flertal skäl. Det är ovärdigt att som nyanländ inte veta när eller om man blir hemskickad. Detta skapar inte bara en psykisk ohälsa, det försvårar även för de som vill stadga sig och bidra till samhället.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det kräver dessutom enorm byråkrati att ständigt ompröva ansökningar om uppehållstillstånd. Enligt en rapport från Migro så tvingar införandet av denna form av temporära uppehållstillstånd Migrationsverket att genomföra dubbelt så många prövningar, något som därmed kraftigt ökar resurserna som måste läggas på myndigheten, en myndighet som redan i dag är överbelastad.

Det finns ytterligare problem med förslaget om temporära uppehållstillstånd. Som regel har personer med tillfälligt uppehållstillstånd inte rätt att ta hit anhöriga. Att veta att ens familj är kvar i det land som man flydde från är onekligen psykiskt påfrestande. Att efter en mardrömsresa över Medelhavet där döden är sannolik och ett flertal omslussningar fokusera på att stadga sig i ett land som kan skicka tillbaka en inom en oklar framtid är svårt.

Med enklare regler och låga trösklar till arbetsmarknaden kan nyanlända bidra till välfärden och tillväxten. På så vis kan de även skapa förutsättningar för andra nyanlända att få jobb, bostad och ett värdigt liv. De kan även bidra till sina hemländer genom remitteringar, det vill säga pengar som nyanlända skickar hem till sina familjer. Det är en form av bistånd vilket är tre gånger så stort som allt statligt bistånd i hela världen. Därtill går det rakt förbi korrupta regimer, och rakt i händerna på migranternas familjer.

Fri rörlighet över gränser är en ambition och inte något som sker över en natt. Fokus bör ligga på att skapa en så god integration som möjligt och fokusera på de verkliga problemen – bristen på jobb och bostäder. Moderaternas beslut om tillfälliga uppehållstillstånd är inte effektivt, det är inte humant och det är inte verklighetsförankrat. Det är ett populistiskt försök att nå Sverigedemokraternas målgrupp genom att ta efter deras politik.

Frans Sporsén

ordförande Centerpartiets ungdomsförbund, Göteborg