Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mölndalsskola får elitklass

Fässbergsgymnasiet i Mölndal får som enda skola i Västsverige starta spetsutbildning till hösten.
Det beslutade Skolverket i dag.
- Det ska bli väldigt roligt att etablera en utbildning som kan fungera som en bro mellan gymnasiet och universitetet, säger Ingrid Lindell, lärare på skolan och en av dem som jobbat med att få spetsutbildning till Mölndal.

Många skolor kände sig manade att starta utbildning för särskilt begåvade och motiverade elever. Skolverket fick sammanlagt ett hundratal ansökningar, varav 16 från skolor i Västsverige. Av dem är det alltså bara Fässbergsgymnasiet som får klartecken att dra igång utbildning höstterminen 2009.
Runt om i landet har ytterligare nio skolor fått tillstånd. De 30 platserna på varje skola kan sökas av elever från hela riket.
En av skillnaderna mellan en spetsutbildning och en vanlig gymnasieutbildning är att studietakten ska vara avsevärt högre. Eleverna ska också kunna läsa högskolekurser parallellt med gymnasiestudierna.
- Det handlar mycket om att träna eleverna i att klara av en universitetsutbildning, men också att universitetet får möta elever som är vana att arbeta på andra sätt, säger Ingrid Lindell.

De tio skolor som har utsetts är jämnt spridda över landet och även mellan de fyra ämnesområdena matematik, naturvetenskap, samhällskunskap eller humanistiska ämnen. Inriktningen på Fässbergsgymnasiet kommer att vara samhällsvetenskap.
Enligt utbildningsminister Jan Björklund är tankarna bakom satsningen att även duktiga elever ska ha rätt att utvecklas i sitt eget tempo.
I Danmark finns redan ett liknande system med utbildningar för särskilda talanger. I Sverige kommer spetsutbildningen att byggas ut efter hand. Nästa steg blir att ytterligare tio utbildningar startar höstterminen 2010.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.