Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Många vill till toppen hos de Gröna

Sju vill bli språkrör och tre vill bli partisekreterare. Hos ett växande Miljöparti blir det öppen kamp om topposterna efter Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.

I helgen går nomineringstiden ut till den rad av poster i Miljöpartiets ledning som ska väljas av kongressen i Karlstad i slutet av maj. Till skillnad från i andra partier är det fullt accepterat att ställa sig upp och säga att man vill bli vald till partiets ledning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Två män, Gustav Fridolin och Joakim Pihlstrand-Trulp, har sagt ja till att bli nominerade till språkrörsposten vikt för män.

Fridolin, en politikens wonderboy på väg mot 30, anses självskriven.

Mer öppet är det när det gäller vem som ska bli hans kvinnliga språkrörskollega, en post som Mikaela Valtersson, Åsa Romson, Gunvor G Ericson, Bodil Ceballos och Akko Karlsson har anmält intresse för. Valtersson och Romson antas ligga bäst till.

Måste dra jämt

Det är inte bara en fråga om personliga egenskaper för valberedningen. Den måste också fundera över vilka av de fem som skulle fungera bäst i ett politiskt förhållande med Fridolin. Miljöpartiet har sedan bildandet för 30 år sedan erfarenheter av språkrörspar som inte alls kunnat dra jämnt och fungerat så bra som Maria Wetterstrand och Peter Eriksson de senaste tio åren.

– Det är uppenbart att det ibland kan vara svårare för ett parti att ha delat ledarskap än ett där någon är ensam herre på täppan, säger Per Gahrton, själv språkrör en gång.

– Man måste vara samarbetsinriktad, och om det behövs lyfta den andra parten och se till så att det blir balans i hur båda agerar både utåt i medier och internt i partiet, säger han och tillägger att det emellanåt kan vara bra för det ena språkröret att ta semester för att ge den andra utrymme.

Tre vill bli sekreterare

Samtidigt som Wetterstrand och Eriksson måste avgå som språkrör, på grund av att MP inte tillåter någon att ha den posten mer än en bestämd tid, slutar partisekreteraren Agneta Börjesson. Två män och en kvinna vill ha hennes jobb, Wetterstrands språkrörssekreterare Anders Wallner och partistyrelseledamöterna Daniel Helldén och Helene Öberg.

Öberg blev 2010 utsedd till Årets lobbyist av tidningen Resumé för sitt arbete med Makalösa föräldrar, en organisation som arbetar för att bevaka ensamstående föräldrars intressen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.