Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Många vill sälja oönskad julklapp

Allt fler väljer att lägga ut oönskade klappar till försäljning på internet och kanske tjäna en extra slant.

När julefriden har lagt sig, glöggen svalnat och julklappspappret är undanplockat vaknar många upp med julklappar de inte vill ha. Allt fler väljer nu att lägga ut dessa klappar till försäljning på internet och kanske tjäna en extra slant.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt en undersökning som annonssajten Blocket har gjort kan hälften tänka sig att sälja en julklapp som någon annan omsorgsfullt slagit in. Det är en kraftig ökning mot för två år sedan, när bara var fjärde person tyckte det var okej.

Strax efter Kalle Anka började annonser på dyka upp på annonssajterna Blocket och Tradera. Under julaftonskvällen och natten har 16 000 nya auktioner lagts upp på Tradera, vilket är dubbelt så många som julaftonsnatten 2009.

Främst är det kläder, barnkläder och hobbysaker som ska kursas.

– Januari är en knaper månad för många så det är inte ovanligt att man säljer prylar man inte behöver, säger Anna Chrona, presschef på Tradera.

På Blocket ökar också trafiken i mellandagarna, men där är det framförallt elektronikartiklar som säljs.

– Under kvällen har jag sett flera annonser där man uttryckligen skriver att det är julklappar som är dubbletter eller oönskade, säger Johanna Wilkens, pressansvarig på Blocket.

Surfplattan, som utsågs till Årets julklapp av Handelns utredningsinstitut, har också dykt upp på sajterna.

– Vi tror nog inte att det kommer dyka upp riktigt lika många surfplattor i år som det gjorde spikmattor förra året, den är ju så mycket dyrare, säger Wilkens.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.