Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Många turer efter nyfödds död

För snart tre år sedan avled en nyfödd flicka på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Flickan, som var för tidigt född, var svårt hjärnskadad, delvis på grund av en tidigare felbehandling.

I samråd med föräldrarna avslutades den livsuppehållande behandlingen den 20 september 2008.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En månad senare polisanmälde flickans föräldrar felbehandlingen. Anmälan resulterade i en förundersökning som lades ner i november samma år.

Men i samband med utredningen om eventuell felbehandling anmäldes den nu åtalade läkaren av polis. Obduktionsutlåtandet hade visat på dödliga mängder av morfin och sömnmedlet tiopental i flickans kropp. Den 2 mars greps den läkare som hade ansvar för flickans sista tid i livet på sin arbetsplats. Hon häktades och släpptes först tre dagar senare, fortfarande misstänkt för dråp.

En tid senare slog Socialstyrelsen fast att vården var "i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet". De höga mängderna tiopental eller morfin i flickans kropp, kunde myndigheten dock inte förklara.

I februari 2010 väckte åklagaren Peter Claeson dråpåtal mot läkaren. Rättegången fick skjutas upp då läkarens advokat ville låta utländsk expertis granska de olika provresultaten. Efter oberoende granskning av en norsk farmakolog beslutade sig åklagaren i somras att driva fallet vidare.

TT

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.