Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Många trädgårdsgungor är farliga

Varje år tvingas barn som fått en gunga i huvudet uppsöka akuten. 6 av 13 testade gungor uppfyller inte säkerhetskraven.

I Sverige och Danmark inträffar årligen cirka 110 olyckor där barn som träffats av en gunga i huvudet måste få akutsjukvård.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Därför lät svenska Konsumentverket och danska Sikkerhedsstyrelsen testa 13 gungor som används i privata trädgårdar. Sju stycken klarade säkerhetskraven, medan sex bedömdes som farliga för barn.

De farliga gungorna är antingen av trä eller har ståldetaljer. Det sistnämnda gäller till exempel en stor gondolgunga med ryggstöd av stålrör samt fotstödet i metall på en dubbelgunga.

Dessa hårda material utan dämpning ger mycket höga krafter. Till och med gungor som väger mindre än ett kilo kan kraftigt överstiga gränsvärdet i den standard som finns.

Testets tyngsta däckgunga vägde nästan 6,5 kilo men hade så goda stötdämpande egenskaper att den knappt hade någon islagskraft alls.

Myndigheterna har krävt åtgärder från de berörda företagen. Några gungor har redan försvunnit från marknaden medan andra har eller kommer att åtgärdas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.