Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Många svenska jobb flyttar ut

Volvo Bussar till Polen. SKF till Asien. Kavat till Bosnien och Åhusglass till Litauen. Listan över företag som flyttat jobb utomlands senaste halvåret är dyster. Men Eton flyttar hem tillverkning av lyxskjortor.

- Tyvärr har vi för höga lönekostnader på exempelvis monteringsjobb, säger verkstadsföretaget Arkivators vd, Anders Hultmark, om tisdagens varsel av 50 personer i Falköping, som en del i företagets flytt av produktion till utlandet det senaste året.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Flera företag har gjort som Arkivator.

- Visst är det oroande, men det har varit oroande länge. Och i perioder av lågkonjunktur ser företagen över sina kostnader och tar fler sådana här beslut, säger Erica Sjölander, förbundsekonom på IF Metall.

Hon får medhåll av Björn Lindgren, ekonom på Svenskt Näringsliv, som själv brukar använda jobbflytten som argument för att kräva företagsvänligare politik av regeringen. Det är inget akut läge som uppstått just nu.

- Processen går inte snabbare, men i det här läget är det viktigt att man gör så mycket som möjligt för att få ett förtroende för att Sverige är rätt marknad att producera i för framtiden, säger Björn Lindgren.

Svenskt Näringsliv menar att bland annat hög kapitalbeskattning, långa miljöprövningar för nya anläggningar och anställningsskyddsregler, hämmar företag att nysatsa och modernisera anläggningar i Sverige.

När det gått så långt som för Volvo Bussar, som under lång tid byggt upp en större modernare fabrik i Polen, är det för sent att hålla kvar jobben.

- Det viktiga är att vi vinner investeringarna för morgondagen, att det är de svenska anläggningarna som expanderar och moderniseras, så att de är mest konkurrenskraftiga när företaget behöver dra ner eller ändra inriktning, säger Lindgren

Den bästa bilden av jobbflytten är Tillväxtanalys genomgång av svenska koncerner med dotterbolag utomlands.

Där har andelen utlandsanställda ökat från 46 till 70 procent på 15 år. Drygt 200 000 jobb försvann i Sverige 1996–2010, samtidigt som antalet utlandsanställda i samma koncerner ökade med 500 000.

Och då är inte ens svenska bolag i utländska koncerner medräknade, som Volvo PV och Astra Zeneca.

Ett undantag är Eton i Gånghester utanför Borås som tar hem tillverkningen av sin lyxskjorta från Italien. Sömnaden sker till största del manuellt och lönekostnaden är en viktig faktor.

En lyxskjorta ligger i prisklassen 3 000 kronor och kommer att sys i Sverige av två skäl.

- Det är viktigt att ha kvar någon produktion i Sverige för att inte förlora trovärdighet och kunnande, säger vd Hans Davidson.

Företaget vill också stärka det skandinaviska varumärkets innehåll. I skjortpaketet medföljer en liten bok om hur tillverkningen går till och hur Hans farmor och farfar startade embryot till Eton på 20-talet.

Hans Davidson tror att företag i Sverige skulle kunna tillverka fler nischprodukter hemma än de gör i dag.

- På fem-tio år sikt tror jag man producerar mer i närområdet. Grundvärden och äkthet är egentligen det enda vi har att konkurrera med.

Men merparten av de 700 000 skjortor, som Eton sålde förra året, sys fortfarande i Baltikum och Rumänien.

Hans Davidson, bedömer att en av deras skjortor som kostar 1 300 kronor, skulle kosta över 2 000 om den syddes i Sverige.

- Det går inte, hur vi än vill. Många kunder tycker det är viktigt var den tillverkas, men är inte beredda att betala det priset.

Läs mer i dagens Göteborgs-Posten om de svenska företagens flytt och om Eton.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.