Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Många nya båtägare i år: "De måste få koll på grunden"

När utlandsresan ströks ur kalendern blev rekordmånga svenskar i stället sugna på att skaffa båt. Det visar färsk statistik. Men att många nya båtmänniskor i sommar lättar ankar för första gången skapar samtidigt en del oro.

Sökordet "båt" ökade enligt Blocket med 175 procent i april-maj jämfört med samma period förra året. Samma sajt låter dessutom meddela att 59 procent av båtarna som lades ut i april såldes inom en vecka.

– Vi ser flera tecken på att svenskarna ställer in sig på en sommar på hemmaplan, det ökade båtintresset är ett av dem. Troligtvis kommer vi se många nya båtägare. Oavsett om du är erfaren eller inte haft båt innan är det viktigt att lära känna sin båt och sin omgivning, säger Dan-Ove Andreasson, chef skadeförebygg på Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän.

Västkustens mest olycksdrabbade grund

Att många mindre erfarna skeppare nu ger sig ut längs med Västkusten ger enligt Dan-Ove upphov till en viss oro. Bland annat därför fortsätter Länsförsäkringar sin satsning på Grundkollen – en karta över de 60 mest olycksdrabbade grunden utanför Göteborg och Bohuslän – som tagits fram med hjälp av Sjöräddningen.

LÄNK: Grundkollen.se – här är 60 olycksdrabbade grund att ha koll på

– De flesta båtmänniskor har redan bra koll på var de värsta grunden finns. Men vi vill genom Grundkollen påminna alla som är ute med sina båtar om var olycksdrabbade grund ligger och kanske starta lite snackisar kring detta, säger Dan-Ove Andreasson, chef för skadeförebygg på Länsförsäkringar.

Dan-Ove menar att det är lätt att bli hemmablind, särskilt i de vatten där man ofta rör sig.

– Ofta sker grundstötningar inte långt från det ställe man har som sin hemmahamn och det är troligast att olyckan sker det första året man äger båten.

Risk: Hoppet mellan båt och brygga

Ny båt innebär samtidigt ett viktigt val av båtförsäkring. Här är det viktigt att läsa villkoren och inte bara se till priset.

LÄNK: Räkna ut vad din båtförsäkring kostar

– Vissa försäkringar täcker bara skador på själva båten, men inte om du skadar dig på båten. En av de vanligaste orsakerna till skada är när man hoppar mellan båt och brygga. Därför kan det vara värt att välja en försäkring som också gäller dig, säger Dan-Ove.