Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Många liberaler vill se en palestinsk stat

Den nuvarande inställningen till Israel-Palestinafrågan som ofta framförs av företrädare för Folkpartiet är beklagansvärd. Det är i stället en liberal hållning att acceptera Palestina som något mer än ett av Israel ockuperat territorium, skriver bland andra Anita Brodén (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Liberaler har i alla tider kämpat för demokrati och mänskliga rättigheter. Folkpartiet har gått i bräschen för rösträtt, förbud av vapenexport till icke demokratiska stater, kämpat för Vitrysslands demokratisering, kritiserat Marockos ockupation av Västsahara och exempelvis erkänt Kroatien, trots att de inte hade kontroll över sitt territorium.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I ljuset av denna Folkpartiets liberala historia är den nuvarande inställningen till Israel-Palestinafrågan som ofta framförs av företrädare för Folkpartiet beklagansvärd. Nu senast i utspelen om att inte vilja stödja en palestinsk stat och kritiken av utnämningen av den palestinska ambassadören i Sverige. Många liberaler känner sig djupt olyckliga över denna ensidiga hållning och brist på engagemang för det ockuperade palestinska folket.

Pinsam hållning

Det är pinsamt att ledande folkpartister skyller på att de inte var ”informerade” om Bildts utnämning av palestiniernas representant som ambassadör när alla fakta pekar på att detta behandlats i regeringens samordningskansli och även tagits upp i utrikesnämnden – där folkpartiet har representation. Redan i december förra året meddelade Carl Bildt som svar på en skriftlig fråga i riksdagen att den ”palestinska representationens chef kommer att tituleras ambassadör”. Folkpartiet var ett av de första partierna i Europa som förespråkade en tvåstatslösning. Som en följd av detta borde det vara självklart att erkänna palestiniernas representant som ambassadör.

Vi anser att den tvåstatslösning som Folkpartiet står bakom, kräver en likabehandling av båda staterna. Två stater borde kunna ha en förutsättning till förnyade fredsförhandlingar. President Obama var mycket tydlig för två år sedan då han sa att fred i Mellanöstern förutsätter två självständiga stater, en israelisk och en palestinsk.

Viktigt erkänna Palestina

I dag, fredag, kommer med all sannolikhet president Abbas att begära fullt medlemskap i FN.

Generalförsamlingen kan, trots veto från länder i säkerhetsrådet, ändå välja att erkänna den palestinska staten, även om inte medlemskap erhålls. Till detta krävs endast 2/3 majoritet. Det skulle innebära en ”Vatikanstatstatus”, med möjligheter till fortsatta bilaterala erkännanden av staten Palestina.

Vi välkomnar den palestinska ambassadören i Sverige och vi hoppas att Sverige aktivt skall medverka till att fredsförhandlingarna mellan Israel och de palestinska områdena återupptas.

Vi anser att det är viktigt att den palestinska staten erkänns. Sverige erkände Kroatien 1992 med stöd av den så kallade rättsenlighetsprincipen och på samma sätt borde Sverige acceptera Palestina och driva det i EU. Även om EU inte kan enas måste Sverige rösta i FN för ett accepterande av Palestina som något mer än ett av Israel ockuperat territorium. Det är en liberal hållning och det borde självklart vara Folkpartiets ståndpunkt.

Anita Brodén (FP)

riksdagsledamot och initiativtagare till riksdagens Israel-palestinska nätverk

Anna Svalander (FP)

statsvetare, Mellanösternkännare och kommunpolitiker, Borås

Magnus Olofsgård (FP)

ersättare till riksdagen, gruppledare Jönköpings län

Pernilla Trägårdh (FP)

statsvetare och kommunpolitiker, Täby

Aron Lund

Mellanösternkännare och liberal skribent

Ulf Tebelius

Mellanösternkännare, fd följeslagare på Västbanken genom Kyrkornas Världsråd, Göteborg