Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Många klarar inte oförutsedd utgift

Nästan vart fjärde svenskt hushåll, 22 procent, skulle inte klara av en oförutsedd utgift på 5 000 kronor utan att det påverkar privatekonomin märkbart. 34 procent skulle inte klara 10 000 kronor och 49 procent skulle ha svårt med en extrautgift på 20 000. Det visar en undersökning som gjorts av Länsförsäkringar bland svenskar i åldern 25-65 år.

Fler män än kvinnor tror sig kunna klara av oförutsedda utgifter, oavsett belopp. I hushåll med två vuxna uppger 85 procent att de skulle kunna hantera en extra utgift på 5 000, jämfört med 45 procent för hushåll med bara en vuxen med barn.

Det är viktigt att skaffa sig ett buffertsparande på ett vanligt bankkonto. Storleken på denna bör ligga på runt två eller tre nettomånadslöner, tycker Ingela Gabrielsson, familjeekonom på Nordea.

-Det kan ju ta sin tid att få ihop det så man måste sätta i gång med ett månadssparande, tycker jag. Även om det är väldigt lite man kan sätta av, så är det bättre än ingenting, säger hon till TT.

Hon ställer sig frågande till hur det kan vara så många som har en knackig ekonomi trots låga bolåneräntor och skattesänkningar.

-Man kanske har haft hål att fylla sedan gammalt. Och så konsumerar man glatt, säger Ingela Gabrielsson, som tror att sms-lån och kortkrediter ofta får fungera som livboj när bilen går sönder eller tandläkarräkningen blir hög. -Då är det lätt att det blir en ond cirkel som man inte kommer ur. Man fastnar i nya avbetalningar hela tiden och då räcker inte pengarna ändå, säger hon.

Även finansminister Anders Borg (M) tycker att det är viktigt att hushållen försöker spara ihop en buffert.

TT: Är det ett bekymmer att hushållen har så små marginaler?

-Ja, man ska alltid vara försiktig och det är bra om hushållen, inte minst när räntorna är så låga och som naturligtvis så småningom kommer att glida uppåt, försöker vara sparsamma. Jag vet att det är tufft för människor med små marginaler, men man ska alltid försöka ha en liten, liten marginal för att ha en trygghet, säger Borg.