Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Många har trasslat till det"

Vem vill ställa ut Vilks? Vad tycker konsthallschefer om Lars Vilks konst och i vilken mån deltar de i debatten? GP bad fyra i vår närhet att svara på det.

Skulle Röda Sten kunna ställa ut Lars Vilks rondellhundar?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Ja, absolut. Vi diskuterade det när hans verk stoppades på olika ställen då, 2007, om vi skulle erbjuda honom att ställa ut på Röda Sten. Det rann ut i sanden den gången, men vi har haft populära föreläsningar med Lars Vilks här och jag tycker att det är väldigt viktigt att solidarisera sig med hans kamp för yttrandefrihet.

Det säger Per Hållén (V), styrelseordförande för Röda Sten i Göteborg

Har konstvärlden varit för tyst?

- Det har väl inte hörts så mycket från kulturhåll som man kanske skulle väntat sig, men framförallt tycker jag att det som hörts har varit otydligt. Många i kulturvärlden har trasslat till det när de uttalat sig och blandat in åsikter om konstnärlig kvalitet och provokationer. Lars Vilks får lov att göra en sådan teckning. Punkt slut. Det måste man ställa upp på i ett land med yttrandefrihet.

Det säger Pontus Hammarén, chef för Alingsås konsthall och blivande chef för Borås konstmuseum.

Var går gränsen för vad man ställer ut i en kommunal konsthall?

- När jag överväger en sådan sak är det inte en uppblossad debatt som avgör, säger Lene Crone Jensen, konsthallschef i Göteborg som inte har några planer på att visa Lars Vilks konst för sin publik. Hon ser den pågående diskussionen kring hans rondellhundar mer som ett uttryck för ett samhällsproblem än som en konstfråga.

- Men visst, det kan vara vår roll som institution att också ta upp en sådan här fråga. Det finns ju möjligheter vid sidan om utställningsarbetet, att ordna debattkvällar till exempel.

Pratar ni om Lars Vilks på jobbet?

- Bara runt kaffebordet. Men det här är sånt som vi pratar om kontinuerligt, inför varje utställning vi gör, säger Catharina Bergil, tf chef för Världskulturmuseet som för fem år sedan hamnade i blåsväder när de tog ner målningen Scene d´Amour efter protester från muslimska besökare. Någon särskild hållning i den aktuella Vilks-debatten har hon inte.

- Det är jättekomplicerat och jätteintressant och jag skulle önska att vi kunde föra diskussionen vidare i vår stora trappa, men vi har inga sådana planer nu. Vi är helt upptagna med vår nästa utställning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.