Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Många frågor om klimatet

GP:s läsare ställde sina frågor till forskaren Matilda Palm som befinner sig i Köpenhamn.

JP: Alla forskare är inte överens om att koldioxidhalten är något människan faktiskt har påverkat i den utsträckningen IPCC vill framställa det till. Tänk om de överdriver sin prognos och vi beskattar västvärlden tungt för att minska utsläpp. Det innebär ju en ganska drastisk förminskning av transport och levnadsstandard. Ju längre tiden har gått har vi fått se fler och fler forskare ta avstånd från IPCC's publikationer om världens undergång. Senast fick vi ju se Climate Gate som visade sig vara precis det som många har befarat. Lite manipulation av data för att passa sin modell. Hur ställer du dig till detta?
Matilda Palm: Hej JP Jag tycker att det är bra att man granskar processen for att framställa klimatdata och framtidsprognoser. Det kommer alltid att finnas osäkerheter i klimatmodeller som man naturligtvis måste arbeta med att minska. Trots det tycker jag att man ska tillämpa försiktighetsprincipen då priset för att inte agera riskerar att bli mycket högt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anna: Hej! Jag undrar hur REDD diskuterar huruvida urinvånarnas intressen beaktas när i-länder köper skog i u-länder?
Matilda Palm: Hej Anna Det är en mycket spännande fråga som diskuteras livligt både under förhandlingarna och i korridorerna. Som det ser ut nu så har frågan inkluderats i förhandlingstexterna och det ser positivt ut. Urinvånarna får komma till tals både officiellt och övriga sessioner.

Hanna: Vad säger du till dom som säger att den globala uppvärmningen är en konspiration?
Matilda Palm: Hej Hanna Det tror jag inte alls på. Jag har svårt att se vem som skulle vinna på en sådan konspiration? Den globala uppvärmningen är rent forskningsmässigt väl underbyggd.

Kristin: Hej! Hur kan man betala för att u-ländernas skogar inte ska skövlas?
Matilda Palm: Det finns olika förslag. Ett av förslagen är att då u-länder kan bevisa en minskad avskogning gentemot en referensnivå, kan få ersättning från en fond finansierad av i-länder och företag. Ett annat förslag är en marknadsbaserad mekanism, där den den miskade avskogingen räknas om i kolkrediter och säljs på en marknad, liknande det europeiska handelssystemet

Climate: Hej Matilda, vilken spännande forskning du bedriver! Läste om dig i GP - bra att GP skriver om sånt! Varför fortsätter regnskogarna att skövlas? Borde det inte vara förbjudet, punkt slut?
Matilda Palm: Hej Climate Roligt att du är intresserad av skogsfrågor! Jag tycker inte att man kan se problemet på det sättet du beskriver det. Du beskriver en del av diskussionen om nord-syd problematiken. Det är helt enkelt svårt för oss att se hur viktig skogen är för många u-länder. Hundratals miljoner människor är helt beroende av skogen som inkomstkälla och att förbjuda ett skogsbruk är inte rätt sätt att komma tillrätta med problemet. Betänk att stora delar av vår skog är en del av ett skogsbruk, om än ett modernt sådant. Ett bättre sätt vore att ge incitament för att minska avskognigen, en fråga som diskuteras här i Köpenhamn.

Kristin: Vad händer i fall det inte blir ett bra klimatavtal i Köpenhamn? Ska man göra om hela mötet då, och i så fall vem tar den kostnaden?
Matilda Palm: Hej Kristin Detta är såklart en risk som också har realiserats tidigare under klimatförhandligarna, då man har haft en "del 2" av ett möte. Om man inte kan nå konsensus måste man skjuta upp förhandlingarna. Jag skulle tro att FN står för kostnaden om detta skulle inträffa.

Gonzo: Hur är stämningen på mötet? Vad är det mest chockerande du har lärt dig om klimatet?
Matilda Palm: Hej Gonzo Stämningen är bra, i alla fall bland oss forskare och NGOs. Förhandlarna har det nog svettigt. Idag har dom för första gången stängt av konferensbyggnaden då det är för stort tryck att komma in. Det är ca 44 000 som har avsökt om att få vara med, men byggnaden tar "bara" 15 000 personer. Det mest chockerande jag har lärt mig är nog komplexiteten, både i beräknandet av framtida klimat scenarios men också i förhandlingar för att komma tillrätta med problemet.

Roland Holm: Tidigt i höstas var det stora nyheter då ett svenskt forskarlag visat att de öppna eldarna - eldar på kodynga och ved - i södra Asien och mellersta östern står för betydligt större del av växthuseffekten än man tidigare vetat; upp till 40 % var en siffra, enligt tv-rapport. Nu är det ganska tyst om detta och fokus tycks vara på västvärldens utsläpp. Tas denna fråga upp under klimatmötet i Köpenhamn?
Matilda Palm: Hej Roland Så vitt jag vet är det inget som är inkluderat i förhandlingarna och jag har inte heller dykt på det under förläsningssessionerna. Jag har inte läst rapporterna sjäv men det låter som en fråga för FNs klimatpanel som möjligtvis inkluerar denna forskning i sin nästa rapport.

Matilda Palm: Hej och tack för mig! Nu ska jag springa vidare till vårt seminarium som börjar strax. Tack för alla frågor, det har varit jätteroligt! Matilda

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.