Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Många avåkningar i snön

Snöfallet orsakar på söndagen en del problem i såväl lokaltrafiken som biltrafiken. Olyckorna har varit många men dessbättre utan allvarliga skador.

Det har fallit tung snö över Göteborg hela söndagen och trots att trafiken är gles har det uppstått en del problem.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I Lindome vaknade Julia Forsberg på söndagsmorgonen av att en buss åkt halvvägs in i hennes trädgård.

- Bussen stod i häcken. Om den kanat en meter till så hade jag haft den i vardagsrummet, säger hon.

Bussen, som trafikerar linje 760, skulle vända vid hållplatsen Varvsvägen i Lindome. Men på grund av halkan kom den inte runt utan gled i stället bakåt in i trädgården.

Räddningstjänsten har fått hjälpa flera bilister upp på vägen sedan de glidit ner i diket. Avåkningar rapporteras från bland annat från Kortedala, Kungälv och Kungsbacka.

Inne i Göteborg blev gångtrafikanter påkörda av bilister vid två tillfällen; strax före klockan 16 blev en man och en kvinna påkörda på ett övergångsställe i Nya Allen vid Raul Wallenbergsplats. Två timmar senare blev en person påkörd utanför Smyrnakyrkan. Personskadorna vid dessa påkörningar betecknas som lindriga.

Vid 18-tiden blev en tolvårig flicka påkörd av en bil utanför Tvååker i Halland. Flickan gick på höger sida av vägen och hade reflexväst på sig men bilföraren såg henne ändå inte.

- Flickan är förd i ambulans till sjukhus. Hon var vid medvetande och vad jag förstår inte allvarligt skadad, säger Stefan Dahlhielm, vakthavande befäl vid Hallandspolisen.

På riksväg 27 runt Länghem har väglaget varit besvärligt. Strax efter klockan 18 gick en traktor med släp av vägen, 500 meter söder om infarten till samhället. På släpet fanns kor som skuttade lösa på vägen innan de kunde motas in i en hage.

En dryg timme senare, 19.29, krockade en lastbil med en personbil på nästan samma plats. Båda förarna fördes i ambulans till Borås sjukhus.

- Förutom dessa olyckor har ett antal personer ringt och anmält att de kört in i räcken. Det har varit besvärligt med halka och snömodd på vägarna, säger Fredrik Zetterlund, inre befäl vid polisen i Borås.

Också polisen i Uddevalla har haft ett par trafikolyckor att hantera under söndagskvällen. Ingen av dem dessbättre riktigt allvarlig, konstaterar inre befälet Hans König.

- Det blir ju alltid besvärligt väglag när det ligger snömodd på vägarna och temperaturen är kring noll. Rådet man ger blir: håll avstånden och sänk farten!

- Det är dåligt väglag och kraftigt snöfall. Snöröjningen har hållit på hela dagen, en del av dem sedan klockan ett i natt. Sedan klockan tre i morse har alla varit igång, säger Jan Hovemyr, trafikledare med koll på de vägar som sköts av Trafikverket.

Han berättar att det snöar lika tungt i hela Bohuslän och även i Halland.

- Det snöar även litegrann i norra Skaraborg men däremellan är det klart just nu, säger Jan Hovemyr.

Västtrafik har problem med trafiken på flera håll i Göteborgsområdet. (se faktarutan här under).

Annars är det mest problem utanför stan där det är backigt och halt.

Kristian Ördell säger också att det kan vara allmänna förseningar i trafiken eftersom snön gör att resorna tar längre tid.

Det är svårt för snöröjningen att hålla takten med det ymniga snöfallet och när trafiken inte är så intensiv snöar det lätt igen där man en gång röjt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.