Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Montage.

Målvakterna triggar varandra

En förklaring till Frölundas framgångar är egentligen två. Målvakterna Lars Johansson, 28 och Johan Gustafsson, 23. – Vi triggar varandra, säger duon.

Johansson är inne på sin tredje hela säsong i Frölunda och har under hösten ett klockrent facit; ingen förlust på 13 spelade matcher.

I snitt har han släppt in 1,67 mål per match och har en räddningsprocent på 92,11. Det gör honom i nuläget till tredje bäste målvakt i SHL.

– Det har gått bra, jag har haft ett fint flyt – men har också högst kompetenta spelare framför mig, säger Lars Johansson diplomatiskt.

Konkurrensen och växelbruket med Johan Gustafsson, ny i Indianstammen den här säsongen, är ytterligare en faktor som bidrar.

– Det gör att man hela tiden måste vara på topp för att få spela. Men det är inget negativt, vi har en bra kemi mellan oss, triggar och utvecklar varandra, säger Lars Johansson och fortsätter:

– Att vi skiftar har också sina fördelar. Dels för att man under en lång säsong kan hålla sig fräsch i kropp och huvud, dels att man kan köra hårdare på träning om man vet att den andre ska spela.

Johan Gustafsson har hittills spelat tio matcher med vinst i sju av dem. Räddningsprocenten ligger på 89,66 och snittet insläppta mål är på 2,18 per match.

– Statistik är inget jag fokuserar på – det viktiga är att vinna matcherna. Att hela tiden jobba stenhårt, utvecklas och blir bättre. Det finns helt klart en växel till att ta fram, säger Gustafsson, som så här långt är nöjd med tiden i sin nya klubb.

– Absolut, jag tycker att jag har fått en bra start och känner att jag utvecklas. Stämningen är hög, liksom målsättningen. Alla vill vara bäst, alla vill vinna. Det triggar. Samtidigt finns en trygghet – att alla här litar på oss målvakter, oavsett vem av oss som spelar. Det är viktigt, säger Johan Gustafsson.

Torsdagens seger i sista stund mot Linköping, med Johansson i mål, har stärkt truppen ytterligare. Och oavsett vem som vaktar målet i dagens match mot Örebro är burväktarna överens:

– Örebro är kontringsfarligt med oerhört giftiga forwards. Den målvakt som inte är på hugget i en sådan match är borta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.