Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mästerskapsdebut och medaljhopp

Obesegrad i den svenska högstaligan i bordtennis. Nästa mål - erövra Europa. 37-åriga Li Fen gör sin första EM-start och är ett av Sveriges stora medaljhopp.

För tio år sedan skrev Li Fen på för elitserielaget Lyckeby och flyttade från Kina till Sverige. Hon acklimatiserade sig snabbt och visade upp en ny nivå i svensk bordtennis.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Första säsongen - noll förluster. Andra säsongen - noll förluster.

Sviten fortsatte och fortsatte och Li Fen förlorade aldrig en match i Sverige. Hon har kvoten 110-0 i elitserien.

-Jag hade bara tur, skämtar Li Fen när TT träffar henne på spelarhotellet i Wien.

Svensk medborgare

Efter de makalösa säsongerna i Sveriges högstaliga värvades hon av den tyska Bundesligaklubben Saarlouis-Fraulautern som hon stannade hos i sex år. Nu representerar hon Österrikeklubben SVS Ströck. Men trots alla klubbyten och långa resor till matcherna har hon bott kvar i Malmö med sin man och sjuårige son. Och förra sommaren fick hon svenskt medborgarskap.

-Vi trivs jättebra, ibland blir det lite jobbigt att pendla men jag är van vid det här laget.

Innan hon bosatte sig i Sverige tränade och levde hon i Shandong. Hon spelade för det kinesiska landslaget men hann aldrig delta vid ett världsmästerskap.

-När jag var 24 år tyckte ledarna att jag var för gammal och då fick jag inte vara kvar i landslaget längre.

Bättre än rankingen

Nu ska 37-åriga Li Fen för första gången ta på sig den blågula landslagströjan vid ett EM. Eftersom hon inte har tävlat mycket internationellt ligger hon lägre på världsrankningen än sin kapacitet, 90 i världen.

-Lite nervös känner jag mig, men jag tror att det kommer gå bra.

På lördag inleder hon och landslagskollegorna lagtävlingen. Damlaget ingår inte längre i den högsta divisionen och har därför inte chans på lagmedalj. Men med Li Fen i truppen ökar chanserna att föra landslaget tillbaka till toppdivisionen.

-Den enda nackdelen är att vi inte vet hur Li reagerar vid mästerskap. Hur nervös hon blir. Men om allting fungerar höjer hon verkligen nivån, säger coachen Anders Johansson.

Nästa vecka, efter lagspelet, inleds singelklassen. Li Fen seedas relativt högt och slipper kvalspelet. Och tror att hon har väldigt bra chans mot de fyra bästa.

-Jag ledde en match med 2-0 mot hon som vunnit EM de två senaste åren, men sedan förlorade jag tre set i rad. Det var lite slarvigt, berättar Fen.