Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Människohandel satt i system

Arbetarnas egna bilder från Asian Foods lokaler vittnar om den misär de tvingades bo i under flera år. Men de är långt ifrån ensamma om att ha lockats till Göteborg med fagra löften om jobb och bra lön. Tidigare avslöjanden om slavarbete i krogbranschen visar att människohandeln är satt i system.

GP berättade i går om de sex arbetarna som lockats från Shandongprovinsen i Kina till Göteborg.

Här har de bott i flera år i Asian Foods lokaler. De bodde två och två i ett rum. Tillsammans med tre arbetare från Vietnam delade de på en toalett och dusch utan varmt vatten. På vintern frös rören.

I går morse lovade Asian Foods ägare Kim Tong Trinh att visa hur de bott.

– Sanningen måste fram! De har bott som på ett motell, sa han.

Senare ändrade han sig:

– Ni får inte komma hit! Frågor får ni ställa till min advokat. Och skriver ni något så stämmer jag er, sa han.

Men arbetarnas egna bilder berättar den sanning som vi ändå inte hade kunnat hitta i de lokaler som städats sedan arbetarna kastades ut i tisdags.

Historien om hur de kinesiska arbetarna fått betala stora pengar till ett förmedlingsföretag i Kina för att få ett arbete i Göteborg är inte unik.

För två år sedan drev hotell- och restaurangfacket fallet med kocken Jiang Zhaolin som kom till Sverige med arbetstillstånd att arbeta som kock på en thairestaurang.

Han tvingades arbeta 80 timmar i veckan för svältlön, var beroende av arbetsgivaren för bostad och fick inte ett öre i sjuklön när han efter ett år kollapsade.

Han lyckades komma i kontakt med hotell- och restaurangfacket som framgångsrikt drev hans ärende, eftersom arbetsgivaren systematiskt brutit mot alla avtal. Krögaren fick betala 400 000 kronor i obetalda löner enligt kollektivavtal.

Jiang Zhaolin, som är en välkänd kock i Kina, kom till Sverige tillsammans med fyra andra.

– När jag läser om det nya fallet är det exakt samma upplägg. Enligt Jiang Zhaolin var den en bil från Asian Food som hämtade upp dem på Landvetter och sedan placerade ut dem på restaurangerna där de skulle jobba i Göteborg, säger Mats Kjellberg, ombudsman på Hotell och restauranganställdas förbund.

Enligt Mats Kjellberg är mönstret detsamma.

Restaurangerna hade uppgivit till Migrationsverket att den kinesiska personalen skulle få 21 000 kronor i månaden. Lönen efter skatt på 14 700 kronor betalades ut på deras bankkonton så att allt såg korrekt ut.

– Men varje gång Jiang Zhaolin fick sin lön skulle han samma dag ta ut 7 700 kronor och lämna tillbaka till arbetsgivaren för hyra. De var fem stycken som bodde i en tvåa, säger Mats Kjellberg.

Även kineserna som arbetade på restaurangerna i Göteborg hade fått betala 65 000 kronor till en förmedlare i Kina för att få komma hit.

– Jag tror att det är någon typ av förmedlare i Kina som tjänar pengar på detta, och sedan är någon med i Sverige som förmodligen får betalt för att se till att skaffa fram arbetsplatser.

Mats Kjellberg tänker kontakta Handelsanställdas förbund som driver det nya fallet och dela med sig av sina kunskaper. Han funderar också på att prata med polisen om det inte kan vara frågan om brott mot lagen om människohandel.

Det finns inga arbetsmarknadsfall prövade mot den ännu, enbart trafficking.

En annan kock som kom till Göteborg på samma sätt arbetade under liknande förhållanden på en kineskrog. Hon fick senare hjälp av ägaren till restaurang Ming som gav henne ett riktigt arbete.

– Hon hade betalat 170 000 till förmedlaren. Jag vet inte varför hon betalade. Men nu är hon tillbaka i Kina och är gift. Jag träffade henne när jag var på semester i Shanghai för en månad sedan. Det var väldigt trevligt. Hon var glad och vill inte tillbaka till Sverige, berättar Sui Lin Chee på restaurang Ming.

Asian Food känner hon inte till.

Asian Foods ägare Kim Tong Trinh känner till uppgiften om att en bil från hans företag hämtade upp kockarna och körde dem till olika restauranger. Han har inte velat prata mer med GP.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.