Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Värderingsmissar beror i första hand på en extremt het marknad, inte lockpriser, hävdar mäklarna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mäklarna om GP-granskningen: Köparna överraskar oss

Byråerna i Göteborg är till viss del självkritiska med anledning av GP:s granskning av mäklarbranschen. Men i första hand beror värderingsmissar på en extremt het marknad, hävdar de.

Efter att ha granskat 25 000 försäljningar av bostadsrätter och villor kunde GP på torsdagen slå fast att gapet mellan mäklarnas utropspris och affärens slutpris har ökat kraftigt det sista året. Av de bostadsrätter som sålts för mer än utropspriset under 2015 var skillnaden 24 procent.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi försöker komma så rätt som möjligt med våra utgångspriser, men köparna överraskar oss gång efter annan i budgivningarna. Men det här är en diskussion som vi har på vårt kontor, och vi vill sätta mer marknadsmässiga utgångspriser, säger Robert Laigar, mäklare på Fastighetsbyrån i Örgryte.

Hur stor skillnad mellan utgångs- och försäljningspris tycker du är rimlig?

– Jag tycker absolut att skillnaden borde vara mindre än 24 procent; allt mellan noll och tio procent är en rimligare nivå. Jag tror att alla mäklare i Göteborg tycker att skillnaden borde vara mindre, säger han.

En som delar Rober Laigars uppfattning om en bostadsmarknad som framstått som oberäknelig under det senaste året är Sven-Erik Kristensen, regionchef på Bjurfors. Han säger att prisnivån har eldats på av att rekordfå bostäder har legat ute till försäljning. Dessutom innebar det amorteringskrav som Finansinspektionen ville införa i augusti i år – men som senare drogs tillbaka – att antalet spekulanter ökade vilket tryckte upp slutpriserna.

– Jag har varit i branschen i 21 år och jag har aldrig varit med om den hysteri som rådde på bostadsmarknaden tidigare i vår. Men nu har marknaden mattats och jag tror att skillnaden minskar mot slutet av året, säger han.

Men är en genomsnittlig skillnad på 24 procent mellan utgångspris- och försäljningspris rimlig, oavsett marknadsutveckling?

– I en vanligt fungerande marknad ska det inte skilja 24 procent, det håller jag med om. Men sista tiden har varit extrem, och jag kan nästan garantera att gapet kommer minska framöver. Om skillnad trots allt skulle fortsätta öka så får vi kika internt på hur vi sätter våra accepterade priser. Men en skillnad på uppemot tio procent kommer vi nog alltid få leva med, säger han.

På fastighetsbyrån m2 Göteborg håller försäljningschef Stefan Hansson med om att ett genomsnittligt slutpris som överstiger utgångspriset med 24 procent är för högt.

– Den nivå är för hög, och det vore mer lagom om skillnaden låg runt tio procent. Men jag vill betona hur svårt det kan vara att värdera enskilda objekt, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.