Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mäklare: "Extremt lågt utbud av bostäder"

Den här helgen drar lägenhetsvisningarna i gång på allvar efter sommarens lågsäsong. Men om du vill köpa en bostad gäller det att vara snabb. - Utbudet är extremt lågt och det är många som slåss om bostäderna, säger Johan Vestberg på Fastighetsbyrån.

Statistik från bostadssajten Hemnet visar att utbudet på lägenheter är historiskt lågt. Sedan statistiken började föras 2008 har antalet bostadsrätter på sajten aldrig varit färre under juli och augusti än i år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Samtidigt är intresset för bostadsrätter, villor och fritidshus betydligt högre än föregående år. Detta skapar förutsättningar för fortsatt högtryck på bostadsmarknaden, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

Ökad försäljningstakt

Enligt Tell är en av förklaringarna till det minskade utbudet att försäljningstakten ökat. Han får medhåll av Johan Vestberg, presschef på Fastighetsbyrån, som säger att det ökade trycket lett till att fler lägenheter säljs innan visning.

-Försäljningarna går extremt snabbt i dag. Det är definitivt säljarens marknad och det gäller för köparen att vara på hugget.

Det låga utbudet och den starka efterfrågan trycker också upp priserna, men Vestberg tror inte att det kommer leda till färre bostadsköp.

-Många utgår främst från sina behov. Behöver du byta bostad kan det vara värt det i längden även om det är säljarens marknad.

Ordna lånelöfte

Vestbergs råd till den som ska köpa bostad är att vara väl förberedd och göra en ordentlig research.

-Det är bra att kolla prisstatistik och prata med en mäklare för att få en bild av hur marknaden ser ut. Sen behöver du se till att finansieringen och lånelöftet är på plats så att du kan agera snabbt när du hittar något.

För säljaren kan det bli en bra affär att lägga ut bostaden på marknaden under augusti.

-Om jag ska ställa prognos så kommer intresset för bostäder att nå sin topp inom de närmaste två veckorna, säger Staffan Tell.