Många svenskar smiter från parkeringsskador

En undersökning från Gjensidige försäkring och Kantar Sifo visar att många väljer att smita från parkeringsskador som de har orsakat med sina fordon. Majoriteten av alla bilförare uppger att de någon gång har drabbats av en parkeringsskada.

|

En parkeringsskada innebär att en parkerad bil har blivit påkörd av ett fordon som sedan har lämnat platsen utan att berätta om olyckan. Det måste vara ett fordon som har orsakat skadan för att det ska räknas som en parkeringsskada. Skador från till exempel en cykel eller kundvagn räknas inte och det gör inte heller skadegörelse.

Om din bil har skadats

Om din bil har skadats av ett fordon när den har varit parkerad kan du få ersättning från Trafikförsäkringsföreningen (TFF). Det är inte kopplat till din bilförsäkring utan möjligheten att få ersättning är grundat på särskilda bestämmelser i trafikskadelagen. TFF betalar skadorna på bilen, men det är ditt försäkringsbolag som sköter skadebesiktningen och skadehandläggningen.

Det är du som måste bevisa att skadan har orsakats av ett okänt motorfordon under tiden som din bil var parkerad. TFF ger endast ersättning om parkeringsskadan är polisanmäld. Vittnen ska lämna en vittnoredogörelse.

Endast 17 procent kontaktades vid parkeringsskador

Enligt Gjensidiges undersökning har drygt 70 procent av Sveriges bilförare någon gång drabbats av en parkeringsskada. Endast vid 17 procent av fallen har de drabbade kontaktas av personen som orsakade skadan. Undersökningen bygger på intervjuer med 1000 svenskar som har fått svara på frågor kring olika områden.

Karolin Bernås som är skadechef inom Gjensidige Försäkring säger att det kan bero på ouppmärksamhet:

– Det vara så att den som orsakat skadan kanske inte noterar sitt misstag. Många är idag stressade och det kan tyvärr påverka uppmärksamheten. En del kanske tycker att det är pinsamt att ge sig till känna eller blir oroliga för följderna. Men det är ändå uppseendeväckande att så få svenskar är villiga att erkänna sitt misstag genom att exempelvis lämna en lapp till ägaren av den skadade bilen. Om du har råkat skada en annan bil är det absolut det bästa du kan göra och det är också oftast den billigaste lösningen även för dig som orsakat skadan.

Större bilar och små parkeringsrutor

Enligt Karolin Bernås kan en förklaring bakom flera av de parkeringsskador som har uppstått vara att bilar sakta har blivit större. Parkeringsrutorna har inte anpassats i samma takt och därför är det svårt att parkera dagens bilar.

Karolin Bernås tipsar om att det är bättre att backa in i rutan när man parkerar bilen, för att slippa backa ut den när man lämnar. Backar man ut har man begränsad sikt och då är det större risk för att man råkar skada ett annat fordon. Det är även bra att inte låta små barn öppna bildörrar själva och att ta god tid på sig att parkera, eftersom stress gör att man är mer oaktsam.