Många redo att blockera SD

ANNONS
|

Kommer Sverigedemokraterna in i riksdagen efter valet finns risk för parlamentarisk oreda. Det är inget osannolikt scenario. Partiet har fått mer än fyra procent i flera opinionsundersökningar den senaste tiden.

När GP i en enkät frågade riksdagsledamöterna om de tycker att partierna bör samarbeta i syfte att stänga SD ute om partiet hamnar i vågmästarställning i höst, deltog 166 av 349 ledamöter. Nästan sju av tio svarar ja. En av dem är socialdemokraten Magdalena Streijffert från Halland.

- Jag anser inte att SD ska få påverka politiken. Det är ett ickedemokratiskt, främlingsfientligt parti. Jag delar demokratiska värderingar med alla andra partier i riksdagen, men inte med SD. Därför bör vi hitta lösningar så att de inte får någon inverkan på politiken.

ANNONS

Magdalena Streijffert påminner om tiden med Ny Demokrati och exemplifierar med Dansk Folkeparti. Som stödparti till den borgerliga regeringen har det främlingsfientliga partiet blivit en maktfaktor i dansk politik.

- Det är viktigt att inte samma sak sker här. Men det är svårt att säga hur en lösning skulle se ut innan vi har valresultatet. Vi har ju tidigare samarbetat med Centerpartiet, säger hon.

Moderaten Lars Hjälmered från Göteborg tycker att diskussionen om ett parlamentariskt läge med SD som vågmästare bör vänta till efter valet. Spekulationer i media kring hypotetiska situationer om Sverigedemokraterna skulle bli vågmästare riskerar att gynna partiet, tror han.

- Jag tycker inte att man ska behandla SD som om de redan vore inne i riksdagen.

Men, i alla fall, om SD får en vågmästarställning tror Lars Hjälmered att det blir nödvändigt med ett samarbete över blockgränserna.

- Det naturliga ur ett alliansperspektiv skulle vara att rikta blickarna mot Miljöpartiet. Det är ett parti som vi har likheter med men också skiljer oss ifrån.

Bodil Ceballos, miljöpartist från Gävle, tycker att det skulle vara mycket svårt för Miljöpartiet att samarbeta med Moderaterna.

- Vi står väldigt långt ifrån varandra politiskt, inte minst i klimat- och flyktingpolitiken. Men jag tycker att det är fel att kalla SD för vågmästare, för de är inget mittenparti. De skulle aldrig samarbeta med oss. Vi märker i kommunfullmäktige i Gävle att de så gott som alltid stöttar den borgerliga sidan.

ANNONS

I höstas skrev Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap, på sin blogg att ett blocköverskridande samarbete är ett av de säkraste sätten att stärka stödet för ett högerpopulistiskt, främlingsfientligt parti som Sverigedemokraterna. Magdalena Streijffert håller delvis med. Det finns en risk att ett blocköverskridande samarbete skulle stödja SD:s syn på sig själva som ett parti i opposition mot etablissemanget.

- Men då måste vi som utgör etablissemanget bli mer trovärdiga och visa på de alternativ som finns i svensk politik och som inte har med främlingsfientlighet att göra.

Annelie Enochson, kristdemokrat från Göteborg, tycker att debatten om att stoppa SD är oroväckande.

- Låt säga att de får tio procent. Ska vi då låta bli att lyssna på vad Sveriges befolkning säger? Om Sveriges befolkning vill ha så många sverigedemokrater i riksdagen får vi acceptera det som ett faktum. Vi är en demokrati där folket ska bestämma.

Visst måste den demokratiska processen respekteras, säger Eva Flyborg, folkpartist från Göteborg. Men det betyder inte att ett parti måste samarbeta med ett annat parti i riksdagen.

- Det väljer vi själva. Om det vore så illa att SD kommer in i riksdagen tror jag vi måste hitta olika sätt att samarbeta för att inte ge dem mer inflytande än nödvändigt. Hur det skulle se ut får man återkomma till.

ANNONS
ANNONS