Många fällor vid badrumsrenovering

ANNONS
|

En familj i Norsborg köpte keramikplattor från Bauhaus för 40 000 kronor. En professionell hantverkare lade in totalt 130 kvadratmeter, bland annat i badrummet.

Ärendet, som togs upp i konsumentprogrammet Plus tidigare i höst, är bara ett exempel på material som inte är lämpade för våtrum. Fuktfläckarna försvann inte och risk fanns att vatten skulle rinna igenom plattorna. Det är ännu inte klart om familjen får någon kompensation för de 40 000 kronor som de kostade.

Den som använder tveksamma material löper alltså en stor ekonomisk risk. Karl-Eric Larsson, som är ansvarig byggtekniker för tre försäkringsbolag, beklagar att konsumenterna är testpiloter för byggindustrin. Ett exempel är de omdiskuterade putsade fasaderna som orsakat stora problem med fukt och annat.

ANNONS

- Det är ju katastrof att byggindustrin testar nya material och tekniska lösningar som inte är utprovade, och sedan får konsumenten ta hela kostnaden. Skulle du lämna ut bilar från Volvo som är så dåliga som byggindustrins produkter skulle det inte finnas en bil kvar från Göteborg, säger han.

Det finns särskilt en sak som är viktigt att veta när man ska välja material till sitt badrum, påpekar Lars-Erik Beckung på Länsförsäkringar i Göteborg och Bohuslän. Hela branschen är numera ense om att kunderna ska passa sig för de rollade, vätskebaserade tätskikten.

- Går man till någon stormarknad är det väldigt lätt att köpa något enkelt som man själv kan hantera, som ett rollat tätskikt. Men tappar man en parfymflaska på en klinker så att den spricker måste man i så fall byta hela badrummet - om man lyfter upp en platta går den lilla tunna filmen under de andra plattorna också sönder, säger han.

I stället rekommenderar branschen mattor eller tätskikt på rulle. Då kan man byta ut enstaka plattor eller gå in och göra en lokal lagning runt exempevis en brunn.

ANNONS