Ludmilla Rosengren förlorade sin dotter 2008 då hon begick självmord, 14 år gammal.
Ludmilla Rosengren förlorade sin dotter 2008 då hon begick självmord, 14 år gammal.

Många barn försöker begå självmord

ANNONS
|

Självmord är den vanligaste dödsorsaken mellan 15 och 24 år, visar Socialstyrelsens statistik över dödsfall. Under 2010 tog 121 personer under 25 år livet av sig. Ytterligare 30 fall räknas som troliga självmord.

Men medan det totala antalet självmord i Sverige har minskat med omkring 20 procent de senaste 15 åren, har dödstalet inte sjunkit för personer under 25 år. Och antalet självmordsförsök bland unga har ökat under de senaste tio åren.

Ludmilla Rosengren förlorade sin 14-åriga dotter Linnéa för drygt tre år sedan. I dag hjälper hon andra som drabbats.

–De flesta föräldrar som snuddar vid tanken känner nog att de inte orkar tänka tanken ut, för det känns så fruktansvärt. Och just så fruktansvärt är det. Men det blir inte så meningslöst om jag kan göra någon nytta genom det jag har genomgått, berättar hon för TT.

ANNONS

Började må dåligt

Linnéa som dittills hade varit en glad, positiv och välfungerande tjej började plötsligt må dåligt. Efter samtal med en psykolog och kontakt med Barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) blev hon inlagd. Då hade Linnéa berättat för sin mamma att hon försökt ta sitt liv.

Problemen bedömdes som en depression, men medicinen gav ingen effekt. Bara några veckor senare valde Bup att släppa ut Linnéa på en obevakad permission – utan att kontakta hennes mamma. Då ställde hon sig framför ett tåg.

–En stor brist inom barnpsykiatrin är att det har skett en glidning från medicinska frågeställningar till att titta på sociala frågor.

Ludmilla Rosengren, som är läkare, tycker i efterhand att det är sannolikt att Linnéa led av en så kallad reaktiv psykos, inte en depression.

–Man valde att fokusera på familjeförhållanden i stället för att utreda symptomen. Det är mycket tyckande i stället för att fokusera på beprövad erfarenhet och vetenskap rent medicinskt.

Bris har märkt en ökning i psykisk ohälsa bland de barn som ringer in till deras stödnummer.

–Det är väldigt vanligt att barn och ungdomar uttrycker att de inte vill leva längre, säger Karin Johansson, utredare vid Bris.

ANNONS

Ett tabuämne

Hon tycker att det är viktigt att bryta det tabu som råder kring självmord, att vuxna vågar fråga sina barn om de misstänker att barnet inte mår bra.

–Ofta berättar de inte för någon annan. De går med det själva och många berättar för oss för första gången.

Britta Alin Åkerman, som forskar kring självmord vid Karolinska institutet, tror att antalet unga som tar sitt liv skulle kunna minskas radikalt om det satsades mer pengar inom området.

–Vi är förundrade över att man bidrar så mycket till forskning kring dödsfall i trafiken, vilket kanske utgör en tredjedel av antalet dödsfall i självmord. Ändå läggs det så otroligt mycket pengar där jämfört med vad man lägger på att förhindra självmord, säger hon.

Självmord är en folksjukdom som borde uppmärksammas mer i samhället, anser Britta Alin Åkerman.

–Många ungdomar uttrycker att de inte blir tagna på allvar. Att man exempelvis negligerar deras känslor.

Cirka 40–50 ungdomar under 20 år tar sitt liv i Sverige varje år, av dem är omkring fem under 15 år.

I åldersgruppen 15–24 år är självmord den vanligaste dödsorsaken för båda könen

Självmord är den ledande dödsorsaken bland pojkar och män mellan 15 och 44 år i Sverige.

Antalet självmord i Sverige har minskat med omkring 20 procent under de senaste 15 åren.

Trenden gäller dock inte ungdomar och unga vuxna, där självmorden legat på ungefär samma nivå under en längre tid.

2010 tog 1442 personer livet av sig i Sverige. Siffrorna för 2011 är ännu inte sammanställda.

2454 personer mellan 10 och 24 år försökte begå självmord 2010.

Källa: Nationell prevention av suicid och psykisk ohälsa, Socialstyrelsen (TT)

ANNONS