Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lyxigt bland huggormarna på Ärholmen

Ungefär en distansminut sydväst ut från Marstrand hittar du Ärholmen, precis invid farleden. Den gamla fabriksbyggnaden på ön är renoverad och kostar 6 000 kronor per dygn att hyra. Men då ingår också ett stort antal huggormar på den lilla ön.
Först huggormarna. Föreningen Huggormarnas vänner har planterat in ett hundratal av de giftiga små odjuren på ön. Eller om det är en grannö. Uppgifterna om detta är lite oklara men en av öarna i arkipelagen är fridlyst till följd av ormbeståndet. När vi vandrat omkring i en kvart på ön talar tillsyningsmannen Henrik om vad som finns i snåren där vi nyss traskat. Jag har ingen direkt ormfobi men en antal huggormar där i snåren eller på de solvarma klipporna får både mig och fotografen Thore Leykauff att titta på varje steg vi tar.
Ser du ofta huggorm härute? undrar jag.
Varje gång jag är här, svarar Henrik utan att låta ett dugg upphetsad. Men när jag undersöker saken med ortsbefolkningen kan det lika väl vara Hästholmen som är det mest ormtäta.
För ungefär fem år sedan såldes hela det gamla Sjöfartsverkets fastighetsbestånd ut på Ärholmen. Här hade man från 1918 fram till 1965 bedrivit verksamhet i den gamla fabrikslokalen vid farleden med att tillverka gas till alla fyrar från Varberg upp till Strömstad. Här bodde en fyrmästare och ett antal fyrvaktare som skapade gasen för att driva Gustaf Dahlén-fyrarna från Varberg upp till Halden. Ett riskfyllt jobb där det inte ens fanns elektricitet för att undvika explosionsrisken.
Som mest bodde här kanske tiotolv personer, alla barn till fyrvaktare och fyrmästare inalles, berättar Åke Sköld som arbetade härute på Ärholmen med den explosiva tillverkningen av gasen i många år.
Barnen fick inkvarteras på Marstrand under vintern men själv tog jag mig hit ut varje dag, tillägger Åke Sköld.
Den stora byggnaden där gasen tillverkades är i dag en sällsynt väl tillvaratagen konferens- eller festanläggning. Byggnaden är på cirka 120 kvadrat, det är fem meter högt upp till taket och det finns två sovrum, varav ett i etaget upp mot taket. Bad- och duschrummet ut mot havet ska vi bara inte tala om.
Smakar det så kostar det. 6 000 kronor per dygn kostar det att hyra det exklusivt inredda huset. Men det ingår egentligen inget annat.
När vi hade Swedish Match Race här för något år sedan var det ett antal amerikaner som hyrde för en vecka. De fick betala 100 000 kronor, förklarar Henrik.
Nu ägs en del av ön av fastighetsinvesteraren Christer Johansson, en skygg person som helst inte vill skylta i media, medan det är Grand Hotell Marstrand som ansvarar för bokningen av det exklusiva boendet i den gamla fabriksbyggnaden.
Jag tror faktiskt att det är ganska fullbokat under sommarmånaderna, förklarar Henrik.
Vi går runt, och vaktar våra fötter förstås, men här finns minnen av en sjöfartsepok. En liten räls som tranporterade gasflaskor från fabriken till bryggan för utlastning och en damm där karbiden i samklang med vatten blev till gas.
Nu är Ärholmen något annat och på de små grannöarna finns sommarbostäder. En tillhör en läkare som lär ha mottagning härute sommartid.
Men vill du ha ett exklusivt boende med mycket historia från en svensk sjöfartsepok och dess fyrar är Ärholmen ett utmärkt alternativ.
Så till vida att du vet var du sätter dina fötter i ormmarkerna.
Men badet från en av de två bryggorna är kanske det bästa västkusten har att erbjuda.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.