Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lyx före lunch

Med brunchklassikern ägg Benedict börjar festen redan före lunch. Pocherat ägg, bröd, skinka och hollandaisesås är kanske ingen hälsomat - men kultstatus har det.

Ägg Benedict

För 4 personer, 20 minuter

Till äggen:

4 färska ägg

1 liter vatten

1 msk ättika

Till såsen:

150 g smör

3 äggulor

1/2 tsk fransk senap

1 tsk vitvinsvinäger

salt

Att äta till:

4 skivor vitt bröd

4 skivor rökt skinka

timjan eller persilja

Gör så här:

1: Smält smöret och vänd ned i ett kärl som är smidigt att hälla ur. Ta inte med den vita bottensatsen. Separera äggen och lägg gulorna i en rostfri kastrull. Tillsätt senap och vinäger. Vispa kraftfullt över mycket låg värme till dess att det blir en fluffig smet. Vispa ned smöret i små omgångar. Salta.

2: Koka upp vatten och ättika. Se till att vattnet sjuder. Knäck äggen ett och ett i en kaffekopp. Sänk ned koppen i kokvattnet och låt ägget glida ur. Sjud i tre minuter. Ta upp med hålslev och putsa bort större ojämnheter.

3: Rosta bröden och ta ut runda mackor med utstickare. Bräck skinkan hastigt i ytterst lite smör. Lägg ihop med bröd i botten, skinka, pocherat ägg och toppa med en klick hollandaisesås. Garnera med timjan eller persilja.