Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lundqvist om formen: Mycket rörligare nu

Bättre än någonsin – men hur har Joel Lundqvist hittat toppformen som 33-åring?

Alla som har slängt en blick på Frölunda under säsongen har bländats av ett lir som inte bara varit vackert, utan även vägvinnande. Sexton segrar så här långt, bara tre förluster.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ledda av formpumpade Joel Lundqvist toppas SHL-tabellen – och många anser att kaptenen spelar en bättre hockey än någonsin. Centern har gått från defensiv gnuggare till poängproducerande anfallsvapen. Dessutom bjuder han på en betydligt mer ledig skridskoåkning.

Orsakerna? De är förstås flera, men en skadefri kropp och en omlagd träning har fått Lundqvist i livets vassaste form.

– Det känner jag ju. Det är framför allt ryggen. Den har jag haft mycket strul med tidigare, varit mycket stel. Jag är fortfarande stel, men jag är bra mycket rörligare än vad jag har varit tidigare år. Så enkelt är det, säger Joel.

Fystränaren Pär Edlund har tagit fram nya övningar som gett effekt.

– Vi jobbar i helgrupp före varje pass och match. Det är en mer aktiv rörlighet. Tidigare körde jag mer stretching. Jag gör rörelser och tar ut varje övning mer. Kör med en pinne. Det låter som det är nån jättenyckel, men det är klart att resultatet visar sig.

Har du nånsin varit så här rörlig under karriären?

– Nääääe. I och med att jag gör andra grejor är det svårt att jämföra. Jag är fortfarande ganska stel i överkroppen när jag åker, men just i höfter och rygg är rörligheten bättre.

Sedan ska vi förstås inte glömma omgivningen – där amerikanen Ryan Lasch spelar en stor roll. Han tycks ha monterat en målsökare på pucken, som ofta träffar Joel Lundqvists klubba framför målet.

– Det är lätt att spela med bra spelare, påminner Joel.

Och den där svackan som oftast kommer för en spelare under säsongen, den har redan passerat. Utan att vi på läktaren ens märkte det...

– Jag hade en svacka före landslagsuppehållet. Då var det några matcher som var sämre ... jag var lite sliten.

Sedan åkte kapten Lundqvist till Karjala Tournament, sköt tre mål – och blev Tre Kronors bäste målskytt.

– Jag trodde att jag var på väg ner i "stämmet", att det var slut för den här säsongen. Men det är klart att jag växte med tre kassar i Tre Kronor ...

Och väl tillbaka i SHL har poängen fortsatt att trilla in. Ett läckert backhandmål i krysset mot Färjestad, den tionde fullträffen för säsongen – den tjugonde poängen totalt och över en poäng i snitt per match.

Den bästa säsongsstarten någonsin, alltså.

– Jag har genom åren spelat med olika typer av folk runtomkring mig, så det har blivit olika typer av spel. Jag spelar annorlunda nu. Jag får vara med i powerplay och ska uttalat skjuta mer.

Ett framgångsrecept så här långt.

Men nämn för allt i världen inte World Cup för Frölundas kapten.

– Nääää. Det blir bara löjligt att prata om det. Jag är här och nu, säger Joel bestämt.

Det lär Rögles försvar märka i Lindab Arena...

I ÖVRIGT: Oliver Lauridsen har problem med lårmuskeln och kommer tidigast tillbaka i början av nästa vecka. Dessutom har Oscar Fantenberg skadat AC-leden i sin axel.

Det är en skada som inte förvärras genom spel, utan det är mest din egen smärta som sätter stopp vid tacklingar och slagskott.

– Han spelar, klargör medicinske talesmannen Roger Rönnberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.