Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lugnet lägger sig över Utöya

Tragedin på Utöya har chockat sommaridyllen Sundvollen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De drabbade och anhöriga har gett sig av, men letandet efter de saknade ungdomarna fortsätter. Nu börjar alla de som har arbetat dygnet runt med att hjälpa andra själva behöva stöd.

Ute vid Utöya pågår fortfarande sökandet efter fyra saknade.

Till sin hjälp har de som letar flera båtar, mer än ett dussin hjälparbetare och undervattenskamera.

-Vi vill så gärna hitta dem för att föräldrarna ska ha en grav att gå till, säger Karin Christiansen, insatsledare i östregionen för norska Röda korset.

Några kilometer bort, på Sundvollen hotell, har överlevande och anhöriga till de unga offren tillbringat de senaste dagarna, och här har krispersonalen arbetat dygnet runt.

Här befinner sig psykologen Therese Brask-Rustad, som gett stöd till anhöriga lamslagna av sorg. Hur de senaste dagarna kommer att påverka henne vet hon inte.

-Så länge du jobbar måste du vara skärpt och koncentrerad. Reaktionen kommer i regel först senare, säger hon.

Utvika camping ligger drygt 500 meter från Utöyas stränder. Många av de hundratals AUF-ungdomar som överlevde dödsskjutningarna i fredags fördes allra först hit.

-Det här är ju något vi kommer att minnas varje gång vi ser ut mot ön, säger Anita Johbraaten, 26, som jobbar på Utvika.

Polisen detonerade på tisdagskvällen sprängämnen som hittats på Anders Behring Breiviks gård i Rena, skriver nyhetsbyrån NTB.

-Det sprängdes en del saker som det var lämpligare att spränga än att flytta på, säger operationsledaren Frank Lökken i Hedmarks polisdistrikt.

Sprängningarna ska ha ägt rum i skogen bredvid gården, som Breivik hyrde.