Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Lugnande besked efter Säve-olycka

En flygvärdinna skadades vid ett fall från ett flygplan på Säve på tisdagen. Ryanair meddelerar att hon klarade sig lindrigt undan.

Flygplanet stod stilla på marken när olyckan inträffade.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ambulans skickades till platsen och kvinnan fördes till Sahlgrenska. Uppgifter säger att hon skall ha skadats i huvudet.

Chefen på Säve flygplats, Annika Nyberg, berättar att det fortfarande inte är helt klarlagt hur olyckan gått till.

– Trappan var borttagen och dörren in till planet var stängd. Hon har öppnat dörren, det sa hon själv till vår personal när de kom till olycksplatsen. Men varför hon gjort det, vet vi inte.

Personal från Säve finns nu på plats på Sahlgrenska för att kunna höra kvinnan om det inträffade.

Efter olyckan blev flygplanet stående flera timmar på Säve. Det skulle ha lyft redan kvart över 10. Men redan före olyckan var det försenat. Först strax efter klockan två på eftermiddagen kunde man komma i väg mot London.

- Det fattades ju personal ombord. Och med den besättning som fanns hade man inte rätt att ta mer än 150 passagerare. Så efter det att några passagerare bokat om sina flighter kunde planet lyfta, säger Annika Nyberg.

I ett mail till GP skriver en av passagerarna ombord planet att man samlade ihop pengar bland passagerarna för att på så sätt förmå tillräckligt många att lämna planet så att man kunde komma i väg. Man lyckades få ihop drygt 2 000 kronor som de två sista som måste lämna planet får dela på.

Andra passagerare som hört av sig till GP är mycket kritiska till hur Ryan Air hanterat situationen.

- Ingen information. Ingen mat eller dryck erbjuds. Vi får inte lämna det avgränsade utrymmet på flygplatsen, skriver en passagerare i ett mail.

Annika Nyberg beskriver olyckan som extremt ovanlig.

- Jag har pratat med kollegor på olika håll och ingen har varit med om något liknande, säger hon.

Nu skall Säve tillsammans med flygbolaget och berörd personal gå igenom det inträffade.

- Vi ska inleda en dialog och se om det hela berodde på en tillfällighet eller om det finns brister i våra rutiner, säger Annika Nyberg.

Flygplanet tillhör Ryan Air, som på tisdagskvällen meddelade att kvinnan klarat sig från allvarliga skador och förväntas vara tillbaka på jobbet inom några dagar,

.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.