Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/14

Lottas mördare: "Ingen skulle behöva dö"

Tingsrätten dömde Martin Jonsson, 33, till livstids fängelse för mordet på Lotta Rudholm, 41. Men den dömde mördaren ville få straffet sänkt och brottsrubriceringen ändrad. Nu sänker hovrätten straffet till 18 år. - Vi är så besvikna, det finns inga ord, säger Lottas syster till GP.

Larmsamtalet till SOS kom tidigt på morgonen den fjärde juni.
– Jag har slagit min flickvän, det har gått åt helvete, sa Martin Jonsson.
Han hade åkt hem till sin exflickvän Lotta Rudholms lägenhet i Bromma efter en utekväll. Där ska han ha misshandlat henne så grovt att hon senare dog av sina skador.
När polisen och räddningstjänsten kom till bostaden möttes de av den skakande synen. En av poliserna ropade på polisradion att "det är jävligt illa och vi behöver ambulans fort".
På ett täcke på golvet hittade de Lotta liggandes - svårt skadad. Flera av poliserna och ambulanspersonalen reagerade över att hon bara var skadad i ansiktet och huvudet - hon hade inga andra skador på kroppen.

LÄS MER: Lottas misstänkte mördare: "Det brann i mitt huvud"

Fysisk och psykisk misshandel

Lotta hade under våren levt med den fysiska och psykiska terrorn från Martin Jonssons sida.
Martin Jonsson var mycket svartsjuk och bråken grundade sig ofta i hans misstanke att hon varit otrogen. Likaså den misshandel som ledde till Lottas död.
Redan i larmsamtalet till SOS sa Martin Jonsson att han trodde att hon varit otrogen.
– Hon har hållit på med andra killar och det brann i mitt huvud, sa han i larmsamtalet.
Även till poliserna på plats ska han ha anklagat Lotta för det. Poliserna har i utredningen uttryckt att de uppfattade det som att han försökte rättfärdiga sitt agerande.

LÄS MER: Därför döms Martin Jonsson till livstid för mordet på Lotta

Ville inte döda

Martin Jonsson har i förhör sagt att han slagit Lotta men att han inte hade för avsikt att döda henne.
– Jag misstänkte att hon körde dubbelspel. Vi anklagar varandra för att ha andra. Det var mycket tjafs och skit fram och tillbaka. Men ingen skulle behöva dö, det blev riktigt fel, sa han under polisförhör.
Tingsrätten dömde honom ändå till fängelse på livstid för mord. De konstaterade att Martin Jonsson varit väl medveten om den betydande risken för effekten att (Lotta) skulle avlida till följd av det våld han utsatte henne för".
– Gärningarna, tillsammans med mannens tidigare brottslighet, har gjort att påföljden har bestämts till livstids fängelse, sa rättens ordförande rådmannen Charlotte Scheutz, i ett pressmeddelande.
Rätten skrev att Lotta inte hade en chans att försvara sig. "Bara att rikta ett enstaka kraftigt slag mot hals, huvud och ansikte mot en person som befinner sig i en helt skyddslös och märkbart fysiskt underlägsen position är förenat med livsfara", ansåg de.

LÄS MER: Lottas syster: "Allting rivs upp igen"

Familjens besvikelse

Förutom mord dömdes mannen för två fall av misshandel, grov fridskränkning, två fall av olaga hot, förtal, skadegörelse, ringa narkotikabrott och ringa dopningsbrott. Förutom Lotta har en annan tidigare flickvän utsatts för hans våld och hot.
Men Martin Jonsson överklagade domen. I en handling som lämnats in till tingsrätten framgår det att Martin Jonsson vill frikännas för mord och förtal. Det framgår att han "underkastar sig ansvaret för grov misshandel, synnerligen grovt brott och grovt vållande till annans död".
Han vill också ha ett tidsbestämt straff.
På torsdagen sänkte hovrätten straffet till 18 års fängelse. De anser att det rört sig om ett mord. De konstaterar att han med ett "likgiltighetsuppsåt har orsakat kvinnas död".

Lottas familj är missnöjda med domen.
- Vi är så besvikna så det finns inga ord, skriver systern i ett sms till GP.
- Han kan vara ute om tolv år så det är fruktansvärt, fortsätter hon.

Som försvårande omständigheter nämner hovrätten att mannen oprovocerat har överfallit Lotta som var en "klart fysiskt underlägsen närstående kvinna", att hon befunnit sig i sitt hem och i en skyddslös situation. Hon har inte kunnat försvara sig mot det "mycket brutala angreppet".

16 år för mordet

De har också tagit hänsyn till att han gjort sig skyldig till grov fridskränkning mot kvinnan.

Hovrätten skriver i ett pressmeddelande att de vid en samlad bedömning "kommit fram till att det inte rör sig om ett sådant undantagsfall där påföljden ska bestämmas till livstids fängelse".

Enligt dem har det betydelse att "Martin Jonsson har begått gärningen med likgiltighetsuppsåt och inte med avsiktsuppsåt". Hovrätten skriver att de inte anser att Martin Jonssons tidigare brottslighet gör att påföljden ska bestämmas till fängelse på livstid eftersom de allvarligaste brotten begicks för mer än tio år sedan.

Hovrätten anser inte att han för mordet på Lotta ska dömas till fängelse i drygt 16 år men med tanke på de övriga brotten han döms för har de bestämt straffet till 18 års fängelse.