Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Loreen träffade aktivister

Trots ett pressat schema hittar Loreen tid för annat än schlager-EM. På måndagen besökte hon en grupp azeriska människorättskämpar i Baku. Tidigare samma dag slog polis hårdhänt ner en demonstration i staden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På sju dagar har hon gjort 40 intervjuer. Den som letar efter lediga minuter i Loreens schema får använda mikroskop. Den svenska sångerskan är favorit i schlager-EM, men trots att ett lyckat resultat skulle kunna innebära ett internationellt genombrott hittar hon tid för annat än tävlingen.

Azerbajdzjan har enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch runt 70 politiska fångar. På måndagen samlades aktivister nära Nizamis litteraturmuseum med krav på att Bakus borgmästare avgår eftersom han inte har gett tillstånd till demonstrationer i staden under schlager-EM.

k

Misshandlades av polis

Mellan 20 och 30 personer deltog i manifestationen. Ett dussintal greps av polis och enligt Radio Free Europe misshandlades flera av demonstranterna.

Bara timmar efter tumultet träffade Loreen människorättsaktivister från flera olika azeriska organisationer som samarbetar det internationella nätverket Civil Rights Defenders.

-Det här är människor som har varit med om en hel del och de ska få berätta sin historier. Det är press där och de får tala sanningar. Det blir motpolen till den fasad som visas upp. Det är en stark fasad, den är hur vacker som helst, men vad händer i sprickorna? säger Loreen till TT Spektra.

k

Kvinnor mest utsatta

Azerbajdzjan ligger i bottenskiktet i flera mätningar av demokrati och yttrandefrihet. Landet präglas av en stark hederskultur och kvinnor är särskilt utsatta. Bara några dagar efter sin ankomst till Baku besökte Loreen organisationen Yuva som arbetar med att hjälpa utsatta kvinnor och stärka medvetenheten om kvinnors rättigheter.

-Det mötet handlade inte om mig. Det var väldigt primitivt där, men det är en kunskapsportal. De jobbar med att få in så många kvinnor och tjejer som möjligt för att lära dem vilka möjligheter de har, säger hon.